La significació musical

Joan Grimalt
Joan Grimalt

Professor del dept. de Teoria, Composició i Direcció

Posa't en contacte

Una eina per humanitzar el món

0
Share

Després de l’èxit de les primeres Jornades ab sentits, el novembre passat, us presentem el programa de les segones, que tindran lloc del 21 a 23 de novembre a la nostra Escola. La intenció principal segueix sent promoure el coneixement al voltant de la Significació musical. L’any passat hi va haver quatre concerts comentats, sis comunicacions d’estudiants o alumni, i dotze de professors, de dins i fora de l’Escola. A més, vam comptar amb la presència estel·lar d’Eero Tarasti (Helsinki), que va apadrinar simbòlicament aquell primer intent de donar espai i paraules a la Significació musical a l’Esmuc. L’èxit de convocatòria va sorprendre propis i estranys, i es van haver de tancar les inscripcions per evitar aglomeracions.

Per enguany, els organitzadors (Rolf Bäcker, Imma Grimalt, Rubén López Cano, Melissa Mercadal i jo mateix) ja sabíem que comptàvem amb interès per la matèria, a dins i a fora de l’Escola, però també que no tindríem gens de pressupost per convidar ningú. Després d’un breu col·loqui, vam decidir tirar endavant i prioritzar la continuïtat, sobretot pensant en el  XV Congress for Musical Signification, que ja s’ha convocat per tenir lloc a l’Esmuc, del 4 al 8 de setembre de 2020. El congrés promet ser un punt culminant per a l’Escola i per a la seva imatge internacional, més enllà del camp de la Significació musical, i compta amb el suport de la direcció de l’Escola.

El comitè científic per a les segones Jornades ab sentits es va constituir amb Luca Chiantore, Imma Grimalt, Rubén López Cano, Sofía Martínez, Melissa Mercadal i Joaquim Rabaseda. Ells van votar entre les propostes que ens van arribar, per configurar el programa que presentem ara. Moltes gràcies als membres del comitè, i també a totes les persones de dins i de fora de l’Esmuc que heu mostrat interès a participar en les segones Jornades, tant si heu arribat al programa com si no.

La internacionalització de les Jornades convida a un ús cada vegada més normalitzat de l'anglès, al costat de les dues llengües habituals a l'Esmuc i a Catalunya. El convidat d'enguany és el musicòleg i director coral britànic Clive McClelland, que ha pogut beneficiar-se d'un acord Erasmus entre la seva Universitat de Leeds i l'Esmuc, amb permís del Brexit. La seva ponència plenària s'ocuparà de dos dels topoi operístics a què ha dedicat més energia: Ombra, relacionada tradicionalment amb el món dels esperits i de la bruixeria, i Tempesta, que sol acompanyar i representar tota classe de turbulències, no només atmosfèriques.

Les Jornades ab sentits s'han convertit en una tarja de visita de l'Esmuc, que es posiciona internacionalment com una de les escoles on la Significació musical té una presència més explícita, mentre esperem que això es vagi plasmant als plans d’estudi oficials. Per això, la segona edició eixampla el ventall, per fer-se més representativa de tots els departaments de l'Escola.

La idea clau de les Jornades ab sentits era i és promoure el coneixement, en tres àmbits:

  1. la Significació musical, una gran assignatura pendent als conservatoris de tot el món, i una matèria en ple creixement, que relliga la música amb les altres activitats humanes, en lloc de deixar-la aïllada, com passava als conservatoris on vam estudiar els de la nostra generació.
  2. Internament, perquè coneguem cadascú què fem, especialment entre departaments diferents;
  3. Externament, per donar-nos a conèixer com a Escola superior capdavantera, tant a nivell nacional com internacional.

Com l'any passat, hi ha la intenció de gravar totes les comunicacions, i de transmetre-les en streaming, en temps real. També esperem poder oferir un espai a la nostra web on descarregar-se el podcast, a qualsevol altra hora.

Encara us hi podeu inscriure

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.