Premi Esmuc al millor treball de recerca

Redacció ED
Redacció ED
Posa't en contacte

“S’ha de continuar lluitant per una normalització total de la dona. Colze a colze. La tenim a tocar.”

0
Share

En aquest número de la revista tenim el plaer de presentar-vos el treball guanyador del Premi Esmuc al millor treball de recerca de Batxillerat, del qual vam celebrar la segona edició amb la participació de nombroses escoles d'arreu de Catalunya. L'entrega dels premis va tenir lloc durant l'acte inaugural del curs 2018-2019.

La presència de la dona dins el món de la cobla 

Autora: Marta Cortés i Gibert

Institut: INS La Bisbal

Tutor: Joan Gay

Aquest treball de recerca beu de l’experiència de l’autora, actualment estudiant de grau professional de Flabiol i tamborí al Conservatori de Palafrugell i col·laboradora en cobles professionals de la província de Girona.

Amb el seu treball, la Marta Cortés s’ha proposat:

  • Analitzar la presència de dones en la trajectòria de l’Escola Conrad Saló de La Bisbal, on ella va iniciar els seus estudis musicals, partint de la premissa que l’existència de cobles depèn directament del nombre de persones que han estudiat en una escola de música.
  • Comparar la situació actual de les dones a les cobles de la província de Girona amb la descrita el 2004 en un estudi de la professora Anna Costal.
  • Comprovar si el món de les cobles és masclista, i conèixer com se sent la dona en aquest entorn.

Consta d’una breu part teòrica on, en primer lloc, s’explica la història de la sardana, la formació de la cobla i la història de l’Escola Conrad Saló. En segon lloc, s’explica la relació de les dones amb els instruments i la vida i l’experiència de la primera i segona dona que van començar a tocar la tenora. A la part pràctica es presenten els tres estudis realitzats a partir de les dades obtingudes.

El treball és exhaustiu i resulta molt interessant no només per als músics i intèrprets de cobla, sinó també des del punt de vista sociològic. Des d’aquí us encoratgem a llegir-lo i animem els lectors, músics, estudiants i futurs estudiants a participar activament d'aquest espai comú de coneixement.

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.