José Miguel Vizcaya

Esteve Colomer
Esteve Colomer

Estudiant de Musicologia de l'ESMUC

Posa't en contacte

“Que l’Esmuc ofereixi el grau superior de flamenco és un regal dels déus”

L'entrevista
Altres publicacions
0
Share

José Miguel Vizcaya és el professor titular de cante flamenco a l’Esmuc. Cantaor nascut a la Línea de la Concepción (Cadis), compta amb una gran trajectòria consolidada. Compagina la seva tasca docent a l'Esmuc amb els seus concerts.

En quin moment i per què decideixes dedicar-te al cante flamenco?

Jo sóc d’un poble de la província de Cadis anomenat la Línea de la Concepción; i el fet que el meu nom artístic sigui el Chiqui de la Línea ve donat pel meu poble natal. Allà a La Línea el flamenco està sempre omnipresent; pràcticament el flamenco podríem dir que és la banda sonora de la meva terra. Tenint, doncs, el flamenco convivint amb tu en tot moment, quan vas creixent el vas integrant al llarg dels anys. Hi va haver un moment en què vaig decidir que la música que m’havia acompanyat sempre formés part de la meva vida professional, i així vaig començar a fer carrera de mica en mica.

Què n’opines que l’Esmuc doni veu a la música tradicional com és el flamenco, i que doni la possibilitat de fer-ne un grau superior, de cante i guitarra?

La veritat és que el fet que l’Esmuc ofereixi el grau superior de flamenco és un regal dels déus. Hem de tenir en compte que l’Esmuc ha estat pionera en aquest tema. Però, no només en relació a la possibilitat de les titulacions dels graus superiors en les disciplines tradicionals, sinó sobretot pel flamenco. És que és un regal, ja que abans que l’Esmuc ho integrés mai no s’havia implementat. Aquest fet és una injecció d’energia i de motivació en tots el sentits, sobretot pel que fa a la promoció i el desenvolupament de l’arte flamenco. És una cosa molt important!

Algú que vol estudiar el grau superior de cante flamenco o guitarra flamenco, per què li recomanaries que ho estudiés a l’Esmuc?

És que pràcticament només trobaràs el que ofereix l’Esmuc. Em refereixo sobretot als mitjans i al professorat. Un professorat que hi destaca per la seva gran experiència; portem avantatge a d’altres escoles que comencen a impartir ara el que nosaltres oferim des de fa temps.

Quin perfil creus que ha de tenir un persona que vulgui fer cante?

Primerament, nosaltres a les proves d’accés de l’Esmuc ja imposem certs requeriments que han de complir les persones que volen optar a una plaça de cante. Però, a part d’aquesta formació acadèmica, en relació al perfil de l’estudiant, personalment sóc poc exigent, ja que el treball que fem és des de baix i totalment personalitzat, en base un pla d’estudi i un repertori curricular. Després anem adaptant el perfil de l’estudiant fins aconseguir un producte final, que pot ser diferent en cada cas, en funció de les característiques tècniques i estètiques de l’alumne i de l’àmbit musical del que vingui. És una cosa bastant oberta.

Com resumiries la teva experiència com a professor de l’Esmuc?

Ha estat un total descobriment, una experiència enriquidora, una lluita constant, un treballar i un investigar constant, tots aquests aspectes de la meva experiència són els que la defineixen. I també tot allò que comporta els 17-18 anys d’aquesta ensenyança pionera que he aportat aquí a l’Esmuc. Vaig haver de començar de zero pel que fa als procediments, les metodologies, i vaig estudiar tots els secrets que suposen una feina que no s’havia fet abans, i que ha estat complexa. De l’ensenyança n’estic orgullós, ja que una de les característiques de la meva personalitat és que m’apassiona transmetre, tant cantant en un escenari transmetent emocions, com transmetre els meus coneixements a classe, per formar els alumnes.

Com et sents després de veure que una alumna teva, la Rosalia, tingui tant d'èxit? T’ho imaginaves? En destacaries d’altres?

Si n’he de destacar alguna és certament la Rosalia. Ningú abans, ni a l’Esmuc ni a qualsevol altre centre, mai cap artista a Espanya no havia arribat tant lluny en tan poc temps, en un temps rècord. Per això, sense cap dubte la Rosalia, no només pel seu èxit, sinó pel seu perfil d’estudiant, és la més destacada. Però, també vull fer menció d’altres alumnes que també s’estan dedicant al cante flamenco. Per exemple, la que va ser vocalista del grup Las Migas, Alba Carmona, així com l’Alba Guerrero, qui està impartint classes en el Conservatori Superior de Còrdova, i està desenvolupant, a partir de les coses apreses amb mi, un ensenyament sobre la transmissió i la codificació del flamenco. I, actualment, tenim Ana Brenes i María José Llergo, que sé del cert que en poc temps ens donaran algunes alegries.

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.