'La Maternitat d’Elna', de Martí Carreras

Esteve Colomer
Esteve Colomer

Estudiant de Musicologia de l'ESMUC

Posa't en contacte

Una història de refugiats dels any 40 que es repeteix avui en el Mediterrani

Gent Esmuc
Altres publicacions
0
Share

El passat 27 de gener es va estrenar, al Teatre de la Garriga, l’òpera La Maternitat d’Elna, obra del graduat de l’Esmuc, Martí Carreras, qui va estudiar composició amb els professors Albert Guinovart i Salvador Brotons, entre d’altres. Quan estudiava l’últim curs de composició,  Alfons Reverté, director de l’Orquestra de Cambra de la Garriga, on ell toca el clarinet, li va fer una proposta.  Li demanà una composició que impliqués orquestra i terreny vocal, per això decidí fer-ne una òpera, la qual li va suposar quatre anys de composició.

Tenint, doncs, ja la proposta entre mans, Martí Carreras va triar l’argument de l’òpera sobre la Maternitat d’Elna. La inspiració del tema li va venir quan ell estava estudiant a l’institut. Un dia hi va anar a fer una conferència l’Assumpta Montellà, autora del llibre La Maternitat d’Elna.  Anys més tard recuperà aquest tema, que en el seu moment li havia interessat tant, i se n’adonà que operísticament en podria treure molt suc i que podria anar molt bé per explicar el drama que hi ha darrera. I fou així, doncs, el primer cop que es creà una òpera sobre aquest argument, malgrat que abans se n‘havia fet alguna obra de teatre i, fins i tot, una pel·lícula: La llum d’Elna.

La Maternitat d'Elna va ser una institució humanitària destinada a ajudar les dones embarassades exiliades durant la Guerra Civil. Va ser fundada el novembre de 1939 per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenth i hi van arribar a néixer 597 nens. L'òpera La Maternitat d'Elna explica la història de la Laura i la Nisele, dues mares acollides per Elisabeth. Malgrat el refugi que representava Elna per a elles, les seves famílies seguien estant fragmentades i molts éssers estimats seguien morint en camps de concentració com el d'Argelers o Rivesaltes. Es tracta d’una òpera que tracta el tema social dels refugiats, que es donava tant els anys 40 durant la Guerra Civil Espanyola com en l’actualitat.

Formen part d’aquest projecte unes 120 persones:

  • Música i libretto: Martí Carreras
  • Direcció orquestra: Alfons Reverté
  • Direcció coral: Gabriela Zabala, Ariel Seras,
  • Adela Poch, Cecília Reguero
  • Solistes: Laura Brasó (soprano), Anna Farrés (soprano),
  • Ainhoa Aguilar (Mezzo), Joel Ruíz (Tenor)
  • Orquestra: Orquestra de Cambra de La Garriga
  • Cors: Americantus, Coral de Santa Eulàlia, Coral de Bigues i Encoralats, Cor Infantil de l’Escola municipal de música Josep Aymerich

Tot i que l’estrena va ser el 27 de gener, tenim una altra oportunitat de veure La Maternitat d’Elna el 4 de maig a Santa Coloma (Teatre Segarra), l’11 de maig a Bigues i Riells (Centre Cultural) i el mes de juny en un concert solidari encara per concretar.

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.