Estrena de "La fonte", de Carlos Rojo

Redacció ED
Redacció ED
Posa't en contacte

L'obra s'emmarca en el projecte Flamenco envisioned, del Trio Arbós

Gent Esmuc
Altres publicacions
0
Share

El passat 27 de novembre de 2018 a la seu de la Fundació BBVA de Bilbao va tenir lloc l'estrena absoluta de La fonte de Carlos Rojo, sota la interpretació del prestigiós Trio Arbós, Premi Nacional de Música del 2103. Ells mateixos havien estat els responsables de fer l'encàrrec al compositor, un encàrrec que s'emmarca dins del seu projecte "Flamenco envisioned", una sèrie d'encàrrecs a compositors de renom nacional i internacional, en els quals es convida a la reflexió entre la música contemporània i el flamenco.

La fonte parteix d'aquest escenari de reflexió i es concreta en una música que dialoga amb la música d'Enrique Morente. Per a la seva realització va comptar amb una beca del Departament de Cultura de la Generalitat.

Reproduïm aquí part del text que Carlos Rojo ha escrit per al programa de mà:

"Qué bien sé yo la fonte que mana y corre, aunque es de noche."

Con estas sonoras palabras, abre Enrique Morente su obra “Aunque es de noche", basada en el magistral poema de San Juan de la Cruz. En la composición de mi propia obra, he querido partir de ambos puntos (poesía y música), tratando de fusionar de una manera intensa flamenco y misticismo, en una musicalización subjetiva del mismo poema.

La fonte, descrita por San Juan como "eterna, escondida, sin origen, viva"…, toma forma aquí en un continuo musical en el que encontramos oculto un entramado estructural complejo que, pretendiendo coquetear con la imitación de estructuras de la naturaleza, utiliza conceptos de la teoría del caos, la dinámica de fluidos y la geometría fractal. Esta arquitectura escondida està hermanada, revestida y ornamentada por las transformaciones de la creación melódica de Morente, tratando de mantener siempre un contacto con el cante flamenco. Encontraremos, por tanto, giros melódicos, "ayeos" microtonales y pellizcos que evocarán este arte.

Carlos Rojo va realitzar els estudis superiors de composició a l'Esmuc, sota la tutela de Mauricio Sotelo, rebent les millors qualificacions. La seva obra "Set miniatures per a piano" va rebre la menció honorífica del V Premi Dolors Calvet. Algunes de les seves obres i orquestracions han estat interpretades per formacions com l'ensemble Barcelona216, l'Euphonic Bass Quartet, l'Orquestra d'Alumni de l' Esmuc, el Cor de Cambra Francesc Valls o l'Orquestra del Caos, en llocs com ara la Catedral de Barcelona, l'Auditori i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.