Luis Alejandro García

Miquel López
Miquel López Garcia

Estudiant de Musicologia de l'Esmuc

Posa't en contacte

"Els concursos et fan créixer com a músic".

L'entrevista
Altres publicacions
0
Share

Nascut a San Cristóbal de la Laguna (Tenerife) l’any 1993, el guitarrista Luis Alejandro García compta, a la seva curta edat, amb un currículum ben atapeït. Després de completar els estudis d’interpretació, en els últims mesos ha estat guardonat per dos premis tan importants com el Certamen Llobet i el de les Juventudes Musicales de España. Per si això no fos poc, actualment està ultimant un grau en musicologia i preparant l’enregistrament del seu primer disc.

La guitarra, per què?

Em ve de família. Tant el meu pare com la meva mare són músics populars. De fet, jo no vaig començar amb la guitarra sinó amb el timple, un instrument popular canari que des de ben petit mon pare em va posar a les mans. Tenia força aptituds i vaig començar a aprendre algunes peces. Amb 7 anys un mestre de guitarra molt bo de Tenerife em va escoltar i em va convidar a fer classes amb ell. I així començà tot!

Sobre el teu pas per l’Esmuc, què i amb qui vas estudiar-hi?

Vaig estudiar-hi un màster en interpretació amb l’Àlex Garrobé. A l’Esmuc vaig tenir-hi una experiència molt positiva. La veritat és que des del primer moment és un centre on es respira una professionalitat molt alta. Els serveis i les instal·lacions són bons, però sobretot destacaria l’excel·lència del professorat.

En els últims mesos, després d’acabar el màster, has estat guardonat amb alguns premis molt destacats. Podries mencionar-los breument?

Realment ja havia aconseguit alguns premis tant nacionals com internacionals però sempre en categories infantils o juvenils. El primer premi realment important que he aconseguit ha estat el del Certamen Llobet, que em van atorgar el novembre passat a Barcelona. De fet, gràcies a aquest premi demà començo a gravar un disc a Castelló. Però l’últim reconeixement que he obtingut, al març, ha estat el de las Juventudes Musicales de España, que també és un concurs bastant important. Aquestes últimes setmanes, a més, he participat en el Concurs Internacional de Guitarra Alhambra. És biennal i possiblement el més gran d’Espanya, una cita quasi obligada. He sigut semifinalista però no ha estat gens malament l’experiència.

Què signifiquen aquests reconeixements per a tu?

Com a repte personal suposen una càrrega de motivació molt gran. Has de fer un bon paper i això implica una forta responsabilitat. Els concursos et fan créixer com a músic, guanyes molta força i seguretat sobre l’escenari. Posteriorment, quan enfrontes un concert ho fas amb una altra filosofia. A més, sempre hi ha la qüestió del reconeixement. Més enllà del premi que et donin, comença a sonar el teu nom, fas créixer el teu currículum i se t’obren noves portes, com l’enregistrament del disc que abans mencionava.

Precisament, imagino que aquests premis t’han permès obrir-te portes fora de Tenerife, però quina és la situació de la música professional a les Illes Canàries? Hi ha prou oferta laboral i formativa?

A les Illes és viu una situació força més limitada que la que es pot trobar a la Península o la resta d’Europa. La música acadèmica té un àmbit força reduït aquí. Hi ha algunes escoles i conservatoris, però no cal que digui que molt pocs concerts, de manera que sempre has de tenir mig peu a fora. Jo ara mateix visc a Tenerife, però no et pots tancar aquí.

Simultàniament als teus estudis en interpretació, et vas formar en musicologia al Conservatori Superior de Canàries. D’on va sorgir aquest interès?

Tècnicament encara estic estudiant musicologia, entrego el treball final de grau en un parell de setmanes. El cert és que vaig començar a estudiar musicologia com a complement. L’especialitat de musicologia s’acabava d’instaurar al conservatori i, com que anava prou bé en les assignatures més teòriques, els professors em van convidar a matricular-m’hi. La veritat és que estic molt content d’haver-ho fet, la musicologia m’ha ajudat molt com a instrumentista. Ara tinc eines per presentar els concerts, parlar en públic i, sobretot, per aprendre a aprendre de la música, que per mi és el millor.

Com tens l’agenda pels propers mesos? Et podrem veure actuar per Catalunya?

La veritat és que tinc l’agenda ben plena, tinc bastants compromisos d’ara fins a mitjans de l’any 2019. El 28 de juliol actuaré a la Garriga i el novembre, en marc del Certamen Llobet, a Barcelona. També formo part del catàleg d’artistes de Joventuts Musicals de Catalunya, gràcies al qual probablement actuaré entre els mesos de novembre i desembre. Podeu consultar les meves actuacions a la pàgina de Facebook Luís Alejandro García - Guitarrista, on les vaig publicant periòdicament.

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.