II Jornades dels instruments de cobla

Tània Castell
Tània Castell

Estudiant de Musicologia de l'Esmuc

Posa't en contacte

El punt de trobada per a tots els coblaires de Catalunya per créixer junts

Gent Esmuc
Altres publicacions
0
Share

Les segones Jornades d’estudi dels instruments de cobla, també anomenades JEIC, s'organitzen de manera bianual, buscant ser el punt de trobada per a totes les persones que es dediquen a aquests instruments i que puguin compartir experiències entre ells. Tenen lloc en dos caps de setmana, concretament els dissabtes 17 i 24 de març, tot i que el dia 16 ja hi ha hagut l'acte inaugural.

Les jornades consten de diverses activitats com poden ser masterclasses, taules rodones, concerts, tallers… Les activitats del dissabte 17 s’iniciaren amb una benvinguda a tots els participants i s’organitzaren els grups de treball. Posteriorment es van fer classes col·lectives, dividides per edats i nivell, de tots els instruments, on cada divisió tingué un professor. Acabades les classes, van tenir lloc els tallers on els participants es dividiren per edats: els participants entre 7 i 11 anys realitzaren el taller de ritme i compàs, impartit per Nan Mercader, i els majors de 12 realitzaren soundpainting, dirigit per Marc Egea. Per acabar el matí es van realitzar les classes magistrals, on els estudiants més avançats treballaren un repertori amb els professors i els altres van estar d’oients per aprendre-hi.

Es va fer un dinar de germanor a la cantina de l’Esmuc. Un cop acabat l’àpat, es començà a preparar un concert final amb tots els participants invitats a tocar-hi, fou el moment on els estudiants de tots els nivells per fi s’ajuntaren per tocar unes sardanes conjuntes. Les sardanes escollides foren L’Antoni i la Montserrat, de Ricard Viladesau —en honor al centenari de naixement del mestre— i El Xicarró, de Joaquim Serra. En un inici es realitzaren assajos parcials, es féu una pausa per més tallers, aquest cop destinats per grups d’instruments com poden ser el taller de percussió per a flabiolaires, raspat de canyes i manteniment d’instruments de vent-fusta, manteniment d’instruments de metall i taller de contrabaix. Quan van concloure els tallers, s’inicià l’assaig general. Per acabar el dia es realitzà el concert on, a més a més de tocar les sardanes esmentades anteriorment, hi van tocaren altres cobles. Van ser l’Energia cobla del Conservatori de Palafrugell i la cobla del Conservatori municipal de Barcelona, quan acabaren de tocar en solitari, les dues cobles s’ajuntaren per a tocar dues sardanes conjuntes.

El concert tingué una funció més enllà de la música, que fou un homenatge a Jordi León, professor de l’Esmuc de repertori de cobla i arranjaments de la cobla, en honor a la seva trajectòria com a impulsor dels estudis dels instruments per a cobla en els conservatoris superiors i a la seva jubilació aquest mateix any. A més a més fou l’encarregat de dirigir la cobla dels participants de les Jornades i de les altres dues cobles en les sardanes que tocaren conjuntament.

El dia 24 es centra en unes jornades de reflexió, menys pràctiques instrumentalment. Al matí es realitzen sis comunicacions d’entre les quals els participants només podran assistir a dues. A la tarda tindran lloc les taules rodones on es debatran dos temes, concretament les sortides professionals dels instruments de cobla i l’ensenyament dels instruments de cobla.

Per a més informació consulteu el programa. Esperem que gaudiu de les JEIC!

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.