"Vital", d'Elisabet Raspall Quintet

Clara Iniesta
Clara Iniesta

Estudiant de Musicologia de l'Esmuc

Posa't en contacte

Música que encomana esperança, ganes de viure, vitalitat

Gent Esmuc
Altres publicacions
0
Share

Vital és el segon disc d’Elisabet Raspall amb el seu quintet format per Pep Pérez Cucurella, contrabaix; Benet Palet, trompeta; Marc Miralta, bateria; Chris Cheek, saxo tenor i soprano, i per últim, ella mateixa com a pianista i compositora. Aquest serà l’onzè disc de la seva discografia amb música original. Tanmateix, és el segon amb la mateixa formació que fa vint anys enrere, quan va llençar Triangles.

La vilanovina Elisabet Raspall ha volgut reunir els seus companys per a editar el seu nou treball amb un títol que respon al seu estat d’ànim: Vital, un projecte que ha estat enregistrat el juliol del 2016. Eficàcia comunicativa, elegància i creativitat amb sabor mediterrani i influències brasileres són presents en el darrer treball de la pianista. Amb una sonoritat càlida, subtil i sensorial, Raspall ha sabut teixir un jazz d’una cadència molt personal en companyia d’uns músics amb els quals la complicitat és màxima.

Elisabet va néixer a Vilanova i la Geltrú i va començar els estudis de solfeig i piano al Foment Vilanoví. Més endavant, va continuar amb la música al Conservatori de Música del Liceu de Barcelona, i allí es va titular com a pianista. Endemés, va obtenir el diploma de Grau Superior del Taller de Músics de Barcelona. Anys després, va viatjar als Estats Units per a seguir formant-se amb una beca i, aquesta vegada, es va decantar per la música contemporània al Berklee College of Music, on es graduà com a Professional Music. Aprofitant l’estada al país, també va voler ampliar els estudis a Nova York. Ha participat en diferents seminaris de jazz a l’International Seminar of Jazz Schools de Dublin, a Barcelona i en diferents festivals de Jazz arreu d’Europa. Ha estudiat amb Tete Montoliu, Lluís Vidal, Iñaki Salvador, Albert Bover, Álvaro Is, Fred Hersch, Barry Harris, Zè Eduardo, Silvia Goes i molts més.

En diverses ocasions ha treballat als canals de televisió nacionals i autonòmics i en obres de teatre. Combina l’activitat professional amb la docència, exercint actualment com a pianista acompanyant al Departament de Jazz i Música Moderna a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Amb el seu propi quintet és on queda més ben reflectida la seva capacitat creativa tocant les seves composicions sota influències diverses, però també la podem trobar acompanyant al cantant Errol Woiski. Ha aconseguit diversos guardons concedits per l’Associació de Músics de Jazz de Catalunya, així com per la Ràdio 4, RNE a Catalunya. Avui en dia, ha esdevingut una pianista molt sol·licitada en l’ambient del jazz a Barcelona.

L'autora descriu així el sentit del títol del disc: "Per a mi és Vital: de suma importància, la meva vida, la meva activitat, meu instint, la meva força... seguir creant, animada i optimista, amb il·lusió... seguir compartint emocions, amistat i música amb els músics, i amb el públic i seguidors, moments únics i irrepetibles on assaborim tots plegats la màgia amorosa i única de la Música, la màgia de viure i compartir!"

Tal i com va dir l'actor Pep Tosar —de qui la pianista va posar música al seu espectacle sobre Txèkhov—, Elisabet Raspall sempre ha tingut el que creu que és principal en un músic: personalitat, un so i un caràcter musical reconeixible entre la resta. La vitalitat que transmet en els seus temes et donen unes ganes de viure que ens arriben a fer sentir que, possiblement, el món encara no està perdut del tot.

Raspall sap transmetre, com molts pocs ho saben fer, els valors invisibles i sensibles que amaga la bona música. L’espai, el silenci i l’aire musical són una constant en plena harmonia que mesuren el seu discurs musical i donen com a resultat una música de brillant transparència. Les seves composicions són líriques, melòdiques i al mateix temps aventureres, amb una història, amb una sensació i un lloc.

El discurs pianístic d’Elisabet Raspall resulta sempre emotiu i comunicador, i ens confirma disc a disc, obra a obra, que és una de les intèrprets i compositores de més nivell, tant aquí com fora de les nostres fronteres.

Vital 

Elisabet Raspall Quintet

Raspall Records, 2016

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.