Música sacra: nou audicions i un pròleg

Redacció ED
Redacció ED
Posa't en contacte

El tercer llibre de Joan Grimalt, premi d'assaig "Cristianisme i cultura" de la Fundació Joan Maragall

0
Share

El professor Joan Grimalt, del departament de Teoria, Direcció i Composició, acaba de veure publicat el llibre Música sacra: nou audicions i un pròleg. (Ed. Cruïlla). El text va merèixer el premi d’assaig “Cristianisme i cultura” de la Fundació Joan Maragall, el desembre de 2009. És un recull de fitxes per preparar audicions, tenint en compte els textos i contextos de nou obres clau de la música cristiana, des de la polifonia clàssica fins als nostres temps, ordenades cronològicament.

Al pròleg, l’autor analitza algunes de les constants d’aquestes músiques, i, des del seu doble vessant d’intèrpret i pedagog, proposa ponts entre el nostre temps i aquests missatges dins d’ampolles -venerables i precioses, però inevitablement estranyes. La perspectiva és laica, o post-cristiana, sense renunciar al missatge espiritual o humà que aquestes obres, encara avui, són capaces d’irradiar.

L’ESMUC digital ha preguntat a Joan Grimalt per què va escollir aquest tema per al seu nou llibre. Això és el que ell respon:

"Un dels temes que més m’han interessat, des de jove, és el llegat de la música cristiana. Si els pressupòsits en què es basava han quedat obsolets, avui, en temps que podem considerar post-cristians, semblaria que no tenen lloc, posem per cas, un motet de Palestrina, o una cantata de Bach. L’experiència, però, demostra la vigència d’aquestes obres i del seu projecte humanitzador. Aquesta paradoxa m’ha portat a moltes reflexions que he anat recollint, al cap dels anys. L’espiritualitat que transmeten sembla invitar la humanitat actual a escoltar-les més a fons, com a música contemporània: des d’una lleialtat atrevida, com si volgués traduir el seu sentit profund al llenguatge actual".

Després de Com escoltar música (Duxelm: 2007) i de Gustav Mahler 1860-1911 (L’Auditori: 2010), aquest és el tercer llibre de Grimalt, que és professor de l’ESMUC des de 2004, però també de la UIC, de la UPF i de l’Iscreb. La nova publicació coincideix amb la lectura de la seva tesi sobre les cançons Wunderhorn de Gustav Mahler, que va rebre la qualificació d’Excel·lent cum laude per unanimitat, el proppassat mes de desembre, a la UAB. Un dels membres del tribunal era el professor Rubén López Cano, del departament de Musicologia de l’ESMUC.

Música sacra: 9 audicions i un pròleg 

Joan Grimalt

Barcelona: Editorial Cruïlla, 2011

Col·lecció Cristianisme i cultura, núm. 71

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.

Contingut Actual

Número 5, febrer 2012

Contingut Anterior
Números anteriors
Veure tots els números de L'ESMUC digital