"La música és el motor de la meva feina"

Esther Navarro
Esther Navarro

Estudiant de Musicologia de l'Esmuc

Posa't en contacte

Joan Martí: el Mestre Artesà

0
Share

Joan Martí i Llobet, de Sant Esteve de Palautordera, constructor d’instruments de corda, amb 44 anys d’experiència al darrere, va ser guardonat amb el diploma Mestre Artesà,  en un acte presidit per Artur Mas al Palau de la Generalitat de Catalunya, el passat dilluns 29 de novembre. L’artesà va obtenir  aquesta distinció  “per la seva excel·lent trajectòria en la construcció i restauració de clavicèmbals i clavicordis, la qualitat tècnica demostrada i el rigor musicològic”. La col·laboració d’aquest gran artesà amb L’Escola Superior de Música de Catalunya es materialitza en la tasca docent que du a terme amb pràctiques d’organologia per als alumnes, així com en els intruments dels quals poden disposar per al seu estudi personal: els clavicordis italians Trasuntini i Guiusti, el clavicordi Johann H. Sibermann o la còpia del clavicèmbal alemany de Christian Zell; és per això, juntament amb la seva gran qualitat humana i passió per la seva feina, que l’ESMUC va proposar la seva candidatura per als diplomes corresponents al 2011.

El guardó Mestre Artesà és atorgat pel conseller d’Empresa i Ocupació a proposta de la Comisió Sectorial d’Artesania del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Per donar el seu reconeixement, el Departament d’Empresa i Ocupació procedeix a valorar una sèrie de criteris, com ara els anys d’experiència professional (15 com a mínim), el domini tècnic de l’ofici, els anys de mestratge en el taller, la tasca pedagògica desenvolupada, els premis i reconeixements obtinguts, l’aportació i/o innovació a la tradició i les exposicions. Es valora també el grau de risc d’extinció que pugui tenir l’ofici i la seva potenciació.

Vint artesans més, amb el suport d'altres institucions, ajuntaments, escoles, etc. van ser distingits amb aquest diploma: vidriers, joiers, floristes, teixidors, terrissaires, vitrallers, ceramistes... van representar fins a onze oficis diferents escampats per tota Catalunya.
 El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va ser l’encarregat d’obrir l’esdeveniment, descrivint la tasca i els objectius del Consorci, així com el seu paper i els criteris de valoració per a l’entrega de diplomes. Miquel Rodríguez, gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, va llegir la resolució de concessió dels guardons Mestre Artesà 2011. El president de la Generalitat, Artur Mas, va concloure amb un discurs on va deixar palès que l’objectiu d’aquest acte conmemoratiu i del centre Artesania Catalunya és el de valorar el treball d’aquestes persones, que constitueixen el nostre patrimoni més valuós.

Finalment, cal dir que l’acte inaugurà la celebració del 25è aniversari del centre d’Artesania Catalunya, amb una programació d’activitats que finalitzaren el passat diumenge 4 de desembre i que es concentraren a Fira Barcelona. L’exposició i venda de productes artesans catalans va comptar amb més de 120 expositors de diferents sectors i oficis. 

J. Borràs, J. Martí i A. Flotats

Joan Martí, entre Josep Borràs, director de l'ESMUC, i Antoni Flotats, responsable del parc d'instruments.

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.

Contingut Actual

Número 3, desembre 2011

Contingut Anterior
Números anteriors
Veure tots els números de L'ESMUC digital