Síncope o síncopa?

Albert Romaní
Albert Romaní

Filòleg i professor de l'Esmuc

Posa't en contacte

El músic té la paraula

La música té la paraula
Altres publicacions
0
Share

Estic escrivint sobre música. M’assalta un dubte, que no se’m presentaria oralment: he d’escriure “la síncopa” o “la síncope”? Consulto un diccionari normatiu i en trec l’aigua clara: la forma correcta és síncope, amb l’article femení; l’altra és incorrecta perquè ni tan sols hi surt...

Intentaré demostrar la falsedat d’aquest raonament. Les formes que apareixen en un diccionari normatiu són correctes per definició. Però que una forma o una paraula no hi aparegui no vol dir absolutament res. A més, els termes especialitzats i d’argots tècnics es recullen en uns altres diccionaris, com els que elabora el TERMCAT. I aquest organisme vinculat a l’Institut d’Estudis Catalans no mou un dit sense consultar “els especialistes” i “les institucions acadèmiques” de cada àmbit. Qui deuen ser aquesta gent?

Tornem a la... “um-paa”. Dos arguments més a favor de la síncope: “és que al diccionari, entre els significats retòric i mèdic, hi ha també el musical” i l’estocada final: “el mot ve del grec i en grec és amb -e, i aquí la teniu en grec per a més inri: συγκοπη". Davant d’això, qui no s’arruga? Potser algun musicòleg que sap que aquest mot d’origen grec es va llatinitzar a l’Edat Mitjana com a SYNCOPA, amb una magnífica -a de la 1ª declinació, i que així s’ha reproduït en llatí durant segles, fins a entroncar amb llengües modernes com el castellà –amb l’excepció de l’accepció mèdica (uff! ara sí que m’agafa una síncope). Sí que és cert que en català la terminologia retòrica ha recuperat la forma grega. Però això és obstacle perquè l’argot de la música, de tradició oral ininterrompuda, parteixi de la forma llatina, creant així un doblet d’especialització?

No són les respostes el que compta, sinó les preguntes. Per cert, una pregunta: “anacrusa” o “anacrusi”? Un moment, que ho consulto al diccionari... Només hi trobo “anacrusi”. Aiiiii!

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.

Números anteriors
Veure tots els números de L'ESMUC digital