Gestos musicals. So, moviment i significat

Rubén López Cano
Rubén López Cano

Professor de Musicologia de l'Esmuc

Posa't en contacte

Recull d'articles que exploren la relació entre so i moviment des d’un enfocament interdisciplinari

0
Share

El llibre Musical gestures. Sound, movement and meaning és un volum interdisciplinari format per onze articles d'alguns dels especialistes més destacats que, des de les investigacions experimentals orientades fonamentalment al desenvolupament i a l’ús de la tecnologia avançada, estudien el gest musical.

El gest musical no és només un moviment que realitza l’intèrpret o l’oient. És un moviment real o virtual que conté un significat rellevant per a la comprensió de la música que produeix o acompanya. Entre molts d’altres tipus, hi ha gestos que produeixen o modulen el so musical, gestos que el preparen, l’acompanyen i el suporten; gestos que serveixen per a la comunicació entre els músics o bé entre ells i el públic; gestos que produeixen els oients per ajudar a la seva percepció de la música, o gestos invisibles, codificats o suggerits pel mateix so de la música. Sigui com sigui, l'activitat gestual compleix una funció bàsica en la cognició musical. De fet, el llibre suggereix que aquesta és la base per comprendre-la i interactuar-hi.

Una de les característiques més interessants del llibre és que aconsegueix unificar una terminologia complexa i en extrem diversificada, que s’ha desenvolupat al llarg de més deu anys d'investigacions individuals dels autors. Així ho demostra la contundència del capítol 1, escrit pels editors, que a més de conceptes operatius, llança interessantíssimes preguntes d'investigació que, no obstant això, no trobaran totes respostes en el volum.

El capítol 2 estableix una tipologia dels principals gestos i la seva conceptualització, i el 3 en fa una aplicació a la interpretació musical. El capítol 4 és una interessantíssima història dels estudis del gest en música. Els capítols del 5 al 7 exploren amb diferents mètodes les conseqüències que l'activitat gestual té per al significat musical, i els capítols del 8 a l’11 estan orientats al desenvolupament de tecnologies interactives que permeten l'activació i modificació sonora a través d'activitat corporal per mitjà de controladors i dispositius informàtics.

Trobareu més informació a la pàgina oficial del llibre Musical gestures. Sound, movement and meaning.

Podeu llegir extractes del llibre a Google Books.

Contingut Actual

Número 1, octubre 2011

Contingut Anterior
Números anteriors
Veure tots els números de L'ESMUC digital