El projecte Phenicx

Enric Guaus
Enric Guaus

Cap del Departament de Sonologia

Posa't en contacte

Tecnologies per millorar l'experiència del públic als concerts

Espai de recerca
Altres publicacions
0
Share

El proper mes de febrer comença el projecte Phenicx (Performances as Highly Enriched aNd Interactive Concert eXperiences) a l'Esmuc. Phenicx és un projecte de recerca de 36 mesos de durada, finançat per la Unió Europea (FP7-ICT-2011-9), amb un pressupost total de 2.800.000€ dels quals 178.866€ són per l'Esmuc. El consorci està format per 7 institucions: Universitat Pompeu Fabra (UPF, Espanya), Technische Universiteit Delft (TUD, Països Baixos), Universitaet Linz (JKU, Austria), Stichting Koninklijk Concertgebouworkest (RCO, Països Baixos), Video Dock BV (VD, Països Baixos), Oesterreichische Studiengesellschaft fuer Kybernetik (OFAI, Àustria), i l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC, Espanya).
En què consisteix el projecte Phenicx? La facilitat d'accés a la xarxa i l'abaratiment de les tecnologies relacionades amb internet han capgirat radicalment la cultura i consum d'oci. Aquest nou paradigma contrasta amb les formes d'entreteniment més tradicionals, com per exemple la visualització d'una pel·lícula al cinema o l'assistència a un concert en viu.
El principal objectiu del projecte Phenicx és establir ponts entre aquestes dues (i igual de vàlides) maneres d’entendre l'entreteniment, la tradicional i la que depèn de la xarxa. Per això, cal fer un anàlisi exhaustiu de l'estat de l'art de les tecnologies en xarxa relacionades amb les multimèdia i aplicar-les en el complement i enriquiment de l'experiència tradicional d'assistència a un concert. També és objectiu del projecte fer l'experiència d'assistència a un concert més accessible a la societat. Dins el projecte, els concerts esdevenen una experiència multimodal, amb múltiples perspectives i amb moltes capes superposades que poden ser explorades, personalitzades i compartides fàcilment. D'aquesta manera, el principal objectiu és, en realitat, un objectiu doble:

  • a) fer els concerts més atractius per una audiència potencial, i 
  • b) maximitzar les experiències sentides en l'assistència en un concert

Des del punt de vista científic, el projecte Phenicx ha d'aportar les tecnologies que permetin l'enregistrament multimodal dels concerts, així com la creació dels artefactes digitals que enriqueixen l'experiència.
El projecte Phenicx es centra, en principi, en els concerts de música clàssica, en format orquestra, però la tecnologia desenvolupada ha de ser prou flexible com per poder atraure l'interès d'altres tipus de formacions (quartets de cambra, duos, etc.) fins i tot d'altres àmbits (tradicional, música antiga, Jazz, etc.)
El paper de l'Esmuc dins aquest projecte es divideix en dues parts. La primera és proporcionar al conjunt de socis del projecte un entorn accessible i flexible per testejar les tecnologies que es desenvolupen. La segona consisteix en aprofundir i fiançar la línia de recerca en gest i expressivitat musical iniciada per Oriol Saña i Enric Guaus, amb la concessió d'una beca per un estudiant de doctorat.

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.

Números anteriors
Veure tots els números de L'ESMUC digital