Tret de sortida a l’ESMUC Contemporània

Publicat el 24/03/2017

L’Escola Superior de Música de Catalunya presenta l’ESMUC Contemporània, un projecte nou que arrenca amb ganes i que respon a la necessitat de fomentar, recollir i promocionar totes aquelles expressions artístiques relacionades amb la música que són fruit de les inquietuds del nostre temps. El ventall d’activitats i propostes que s’hi presenten és molt ampli i reuneix, sota un mateix paraigües, els resultats de les investigacions i experiments de l’àmbit de la interpretació, composició, sonologia, musicologia, pensament i art, entenent que la contemporaneïtat no és un estil, sinó una actitud.

Esmuc-Contemp-LOGO-H-BW

L’ESMUC Contemporània que neix amb esperit de continuïtat recull diferents activitats que tindran lloc fins al final de curs. Concerts, classes magistrals, activitats vinculades a la música i el primer Fòrum ESMUC Contemporània formen part d’aquest cicle.

El programa, que s’emmarca dins els 15 anys de l’ESMUC, compta amb la col·laboració de la Fundació Banc de Sabadell, Onix Ensemble, la Secretaria de Cultura de Mèxic i la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic.

                  
Fòrum ESMUC Contemporània

Dins d’aquest nou programa de l’Escola Superior de Música de Catalunya pren forma el Fòrum ESMUC Contemporània, un cicle de conferències i taules rodones amb la participació dels doctors Gabriela Ortiz i Alejandro Escuer, professors de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, i residents de l’ESMUC durant aquest curs.

Entre altres activitats del Fòrum, podem destacar:

  • 03 d’abril: Conferència: “Conciertos que combinan vídeo y electrónica con instrumentos acústicos: uso de nuevas tecnologies para intérpretes y compositores”, a càrrec del Dr. Alejandro Escuer i el Dr. Rodrigo Sigal, director del Centro Mexicano para la Música y las Artes Sonoras.
  • 19 d’abril: Conferència: “De la ejecución a la interpretación: retos y perspectives para los músicos del siglo XXI”, a càrrec del Dr. Alejandro Escuer.
  • 17 de maig: Taula rodona: ¿Qué és y a donde va la música contemporània?  Debat moderat per la Dra. Gabriela Ortíz i el Dr. Alejandro Escuer. ACTIVITAT CANCEL·LADA PER CAUSES TÈCNIQUES

Altres activitats del programa ESMUC Contemporània són:

  • 18 de maig: Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors. Lliuament del premi i interpretació de l’obra guanyadora, Aljibe de Absoluta Complacencia d’Antonio Moral Jurado, i, de bcn216 i estudiants de l’ESMUC, sota la direcció d’Ernest Martínez Izquierdo.
  • De l’11 al 21 de maig: Esquerdes parracs i enderrocs (Varietats a la Brossa), espectacle teatral al Teatre Nacional de Catalunya;  una col·laboració amb l’Institut del Teatre de Barcelona, dins el projecte Epicentre Brossa.

                                    

Professorat resident:

Gabriela Ortíz ha guanyat recentment el Premio Nacional de Artes y Literatura de Mèxic, un dels guardons més importants del país i actualment desenvolupa a l’ESMUC el projecte Fòrum ESMUC Contemporània, un cicle de conferències per promoure la música contemporània. Gabriela és una destacada compositora mexicana que ha escrit nombroses obres simfòniques i per a diferents formats de cambra, inclòs bandes sonores per al cinema. Va ser la primera compositora mexicana en ingressar com a membre de ple dret a l’Academia de Artes del seu país i ha obtingut diferents premis com ara el Simon Guggenheim Memorial Foundation Fellowship (2004). També va ser nominada al Grammy llatí el 2013 amb la seva peça Elegía, dins la millor composició de música clàssica. (Més informació)

Alejandro Escuer és flautista, artista sonor i acadèmic mexicà. La seva obra barreja les diferents arts plàstiques, amb la composició musical, la interpretació i la improvisació. És director d’ÓNIX Ensamble, un reconegut grup mexicà especialitzat en la interpretació de la música contemporània. Va fundar el projecte multidisciplinari LUMÍNICO per a flauta solista, vídeo en temps real i música electroacústica. Ha gravat 18 discos, amb diferents premis i desenvolupa una àmplia carrera professional amb nombrosos concerts internacionals. Actualment desenvolupa a l’ESMUC el projecte Fòrum ESMUC Contemporània, un cicle de conferències per promoure aquest tipus de música. (Més informació)

Tens tota la informació del cicle en aquest enllaç:

            

Logos ESMUC Contemporània