Torna el cicle Música>BCN. L’ESMUC als Centres Cívics

Publicat el 03/11/2017

Torna una nova edició de Música>BCN, un cicle organitzat per la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i en col·laboració amb l’ESMUC. Com cada temporada, la iniciativa ofereix diversos concerts d’entrada lliure que tracen un recorregut musical a través de diversos segles i diversos gèneres. Cada actuació va acompanyada d’una presentació prèvia i ens transporta a un context musical concret. Els concerts són gratuïts.

Enguany, el cicle s’allarga del 2 de novembre al 15 de març, i s’hi podrà escoltar propostes ben diverses. Ens transportarem a les cases de la burgesia anglesa del segle XVII, a un tablao flamenco, als salons de la burgesia espanyola del XIX i del XX o en territoris balcànics. També s’homenatjaran icones del rock, hi haurà una sessió de bandes sonores de pel·lícules, un vespre de contes musicals o un viatge daurat a l’era del swing.

En aquests concerts participen graduats del programa Alumni de l’Esmuc juntament amb estudiants, amb l’objectiu d’incorporar a la formació acadèmica experiències assimilades a la professionalització.

Els concerts són gratuïts amb l’aforament limitat a la capacitat de les diferents sales.

Programa del cicle Música>BCN

Els concerts del cicle:

Música de cinema. Les bandes sonores que tots recordem 

Una de les funcions més destacades de la música a partir del segle XX ha estat acompanyar les imatges. De la mà d’una formació que combina les sonoritats del jazz mitjançant un quartet de corda clàssica i una guitarra elèctrica, farem un recorregut per les bandes sonores més destacades de tots els temps i comprovarem que la música atorga una força especial a les imatges.
 
Violí: Irene Serrahima
Violí: Apel·les Carod
Viola: Eura Fortuny
Violoncel: Marta Pons

Actuacions: 
22 de febrer al CC El Sortidor
23 de febrer al CC La Sagrera
2 de març al CC Guinardó
3 de març al CC Sarrià 
15 de març al CC Can Verdaguer

 

L’era del swing. El ritme irresistible dels anys trenta i quaranta del segle passat

Durant la dècada dels anys trenta i quaranta del segle passat, el swing va ser la música popular americana que va dominar a les ràdios i a les sales de ball d’arreu.

Us convidem a fer un viatge en el temps per contagiar-nos d’aquest ritme irresistible amb les seves melodies i improvisacions. Ens traslladarem a salons de ball tan coneguts com el Savoy Ballroom de Nova York, on batallaven musicalment les millors big bands de swing del moment i feien ballar de manera enèrgica a tothom, i també ens endinsarem en el gipsy jazz de París amb el guitarrista Django Reinhardt i el violinista Stephane Grappelli.

Un concert en què descobrirem una època amb grans noms, com ara Louis Armstrong, Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodman o Glen Miller, i en què de ben segur no podrem deixar de moure els peus atrapats pel swing.
 
Apel·les Carod, violí.
Cristian Hernández, guitarra.
Manel Fortià, contrabaix.

Actuacions: 
26 de gener al CC La Sagrera
8 de febrer al CC El Sortidor
15 de febrer al CC Can Verdaguer
16 de febrer al CC Guinardó
17 de febrer al CC Sarrià

 

Música de conte. Contes de vent-fusta

Un concert amb alguns dels contes musicals més cèlebres de la història de la música. Ens aproparem al conegudíssim Pere i el llop, de Serguei Prokofiev, reviurem el món dels germans Grimm amb la versió musical de Hänsel i Gretel, d’Engelbert Humperdinck, i descobrirem el Carnaval dels animals, de Camille Saint-Saëns. Un concert de conte de la mà d’un quintet de vent-fusta que ens transportarà a mons màgics i sorprenents.
 
Abel Batlles, clarinet.
Marta Fernández, oboè.
Oriol Guimerà, fagot.
Neus Plana, flauta.
Rafael Planelles, trompa.

Actuacions: 
25 de gener al CC El Sortidor
2 de febrer al CC Guinardó
3 de febrer al CC Sarrià 
9 de febrer al CC La Sagrera

 

Icones del rock. Les estrelles fugaces de la música moderna

El món del rock és ple d’estrelles fugaces. Grans figures que van brillar durant un període molt curt de temps, per després anar-se’n, i que van deixar una marca inesborrable en la nostra memòria sonora. Buddy Holly, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain… Escoltant les seves cançons més representatives, retrem el nostre homenatge a aquestes figures, que, en poc temps, van marcar un abans i un després en la història del rock.
 
Gessamí Boada, veu.
Guillem Torà, guitarra.
Cristian Hernández, guitarra.
Pau Aguilar, baix.
Gabriel González, bateria.

Actuacions: 
11 de gener al CC El Sortidor
12 de gener al CC La Sagrera
18 de gener al CC Sarrià
19 de gener al CC Guinardó

 

Cantos del aire

L’art de la tonadilla i la seguidilla
Recital líric

Un programa que ens transporta mitjançant el cant i la guitarra romàntica als salons de la burgesia espanyola dels segles XIX i XX. Salons on a partir de la primera meitat del segle xix va imperar la guitaromanie, una moda que va imposar la guitarra com a instrument solista i capaç d’acompanyar tota mena d’àries i cançons cèlebres.
 
Un recital en què escoltarem obres de grans compositors, artistes i intèrprets catalans que han contribuït al llegat musical internacional.
 
Cançons de caràcter amorós que beuen de la tradició, com ara les seguidilles boleres de Fernando Sor o les tonadillas en estilo antiguo d’Enrique Granados, i també peces per a guitarra sola del cèlebre violoncel·lista i compositor Gaspar Cassadó.
 
Un recorregut pels salons dels segles XIX i XX mitjançant l’art de la veu i la guitarra.
 
Laura Boj, soprano i castanyoles.
Bernardo Rambeaud, guitarra romàntica.

Actuacions: 
14 de desembre al CC El Sortidor
15 de desembre al CC La Sagrera
21 de desembre al CC Sarrià
22 de desembre al CC Guinardó
18 de gener al CC Can Verdaguer

 

Balkan Paradise Orchestra

L’esperit dels Balcans
Músiques del món

Una banda d’instrumentistes de vent-metall, vent-fusta i percussió apassionades per la música tradicional gitana dels Balcans. Un concert viu i ple d’energia que ens farà viatjar a l’Europa de l’Est. L’esperit dels Balcans omplirà el concert d’emoció, vitalitat i bellesa amb les seves melodies i els seus ritmes desenfrenats.
 
Mila González i Berta Gala, trompetes.
Laura Lacueva i Eva Garín, clarinets.
Alba Ramírez, trompa.
Olivia Casas, tuba.
Elisenda Fàbregas, percussió.

Actuacions: 
23 de novembre al CC La Sagrera
30 de novembre al CC El Sortidor
1 de desembre al CC Guinardó
4 de gener al CC Sarrià

 

L’essència del flamenco 

Un concert que aprofundeix en les arrels i s’endinsa en la creació i en l’experimentació per mostrar-nos la màgia del flamenc de ben a prop.

Un recorregut pels palos més populars avui en dia que ens en descobrirà la història del flamenco i les seves peculiaritats. Dels tarantos a les alegries, dels tangos a la rumba, de la soleá por bulerías a la seguiriya, aquest és un concert viu i ple de duende que enllaça la tradició amb la contemporaneïtat mitjançant peces arranjades per Elisa Prenda que beuen d’altres tradicions, com ara Pablo Sarasate, Simón Díaz o Manuel de Falla.
 
Cristina López, cant flamenco.
Elisa Prenda, violí.
Jordi Rodriguez, guitarra flamenca.
Carlos Cuenca, percussió.

Actuacions: 
16 de novembre al CC El Sortidor
17 de novembre al CC Guinardó
23 de novembre al CC Sarrià
1 de desembre al CC La Sagrera

 

The Voice of the viol. Cançons angleses del segle XVII per a veu, llaüt i lyra viol
Música antiga

Un concert que ens convida a descobrir la música que sonava a les llars de la burgesia anglesa del segle XVII.
 
Cançons que parlen de l’amor i del desig, de vegades d’una manera melancòlica i d’altres, en to humorístic. Un programa amb poemes musicats de poetes destacats de l’època, com ara Ben Jonson i John Donne, que intercala peces instrumentals per a viola i/o llaüt.
 
Un viatge en el temps en què escoltarem l’acompanyament a la veu com es feia a l’època, amb acords, a l’estil de la lira, a través de les composicions de Tobias Hume, gran intèrpret i compositor per a viola de gamba, i d’arranjaments propis fets per Anna Casademunt.
 
Anna Casademunt, viola de gamba.
Fernanda Sánchez, veu.

Actuacions: 
2 de novembre al CC El Sortidor
3 de novembre al CC Guinardó
9 de novembre al CC Sarrià
10 de novembre al CC La Sagrera