Torna el cicle Música>BCN, l’ESMUC als Centres Cívics

Publicat el 18/12/2018

L’any 2019 començarà amb una nova edició del cicle de concerts MÚSICA>BCN, que organitza la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona en col·laboració amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). 

 

Com s’ha fet a les dues anteriors edicions, la iniciativa vol portar concerts als diferents centres cívics de la ciutat, oferint un recorregut musical a través de diversos segles i diversos gèneres. Cada actuació va acompanyada d’una presentació prèvia i ens transportarà a un context musical concret. Tots els concerts del cicle són gratuïts.

Enguany, el cicle es perllongarà entre els mesos de gener i abril, i s’hi podrà escoltar propostes ben diverses interpretades pels graduats del programa Alumni de l’ESMUC, juntament amb estudiants, amb l’objectiu d’incorporar a la formació acadèmica experiències assimilades a la professionalització.

El cicle proposa un viatge sonor a través dels segles, un recorregut pels estils més representatius de la història de la música: del jazz a la música clàssica, del flamenco a la música antiga, del vers musicat a les músiques d’arrel.

Un cicle de concerts comentats en què es convida a interactuar amb els músics, a viatjar amb la música a través de les èpoques, imaginant que som en una cort, en un teatre, en un tablao o en un club de jazz de Harlem.

Amb MÚSICA>BCN s’ha volgut proposar un cicle degustació en el que cada concert transportarà el públic al context en què la música va ser composta per sentir-la amb la passió que va despertar a cada moment.

Els concerts són gratuïts amb l’aforament limitat a la capacitat de les diferents sales.

                       

Els concerts del cicle són els següents:

 

A ritme de jazz. Viatge per la música afroamericana

Jazz

Emprendrem un viatge per la història del jazz amb aquest trio conduït per Irene Reig, que ens portarà del jazz més tradicional de Nova Orleans fins al bebop de Charlie Parker; dels sons del hard bop dels Jazz Messengers i John Coltrane o Miles Davis a les composicions que han inspirat aquests músics.

Un concert de música viva, improvisada i plena de ritme que no perd el component ballable que sempre ha anat ben lligat a l’esperit de la música afroamericana.

Intèrprets: Irene Reig, saxo; Oriol Vallès, trompeta; Joan Casares, bateria

 • Dijous 17 de gener, 19.30 h. CC Drassanes
 • Divendres 18 de gener, 19 h. CC Bon Pastor
 • Dijous 24 de gener, 18.30 h. CC Torre Llobeta
 • Divendres 25 de gener, 19 h. CC Casa Groga
El batec de les músiques del món

 

Músiques del món

Mercè Morera i Marc Riera ens oferiran un recorregut per les músiques del món, recorrent continents a través de ritmes i melodies que viatgen i es contagien. D’Irlanda a les músiques de l’est, d’Euskadi al Quebec, d’Amèrica del Sud a Mèxic fins retornar a la música de casa nostra. Un concert en què descobrirem la sonoritat i la riquesa tímbrica d’un bon reguitzell d’instruments tradicionals a través del ritme bategant i singular de les músiques del món.

Intèrprets: Mercè Morera, acordió diatònic, podorrítmia, culleres, pandereta i veu; Marc Riera, flabiols i tamborinos, flauta de tres forats i tamborino de cordes i fagots històrics.

 • Dijous 4 d’abril, 18.30 h. CC Torre Llobeta
 • Divendres 5 d’abril, 19 h. CC Casa Groga
 • Divendres 11 d’abril, 19.30 h. CC Drassanes
 • Dijous 26 d’abril, 19 h. CC Bon Pastor
El Canzoniere de Petrarca. El gaudi de l’amor turmentat

Música Antiga

Ens traslladarem al Renaixement per reviure a través de la música el gaudi de l’amor turmentat amb composicions de diversos autors que van musicar textos d’El Canzoniere, de Francesco Petrarca (1304-1374). Un recorregut a través de la soferta història d’amor i penediment de Petrarca per Laura, la seva enamorada i musa, que ha esdevingut una de les obres líriques més importants de la literatura europea i que també ha tingut gran ressò en la història de la música. Carles Blanch al llaüt i la corda polsada i Néstor Pindado a la veu faran ressonar el cant de l’amor per Laura i el dolor per la seva mort, inspirat en el mite de Dafne d’Ovidi, en un concert proper i íntim en què reviurem la visió de l’amor d’un dels poetes més universals.

Intèrprets: Néstor Pindado, baix, baríton; Carles Blanch, llaüt i corda polsada

 • Divendres 14 de febrer, 19.30 h. CC Drassanes
 • Dijous 15 de febrer, 19 h. CC Bon Pastor
 • Dijous 21 de febrer, 18.30 h. CC Torre Llobeta
 • Divendres 22 de febrer, 19 h. CC Casa Groga
El Flamenco i les músiques populars ibèriques i llatinoamericanes

Flamenco

La cantaora Anna Colom i el guitarrista Marc López ens conviden a un viatge a través de la música popular ibèrica, llatinoamericana i el flamenco. Un concert en què fondran aquestes matèries primeres musicals i culturals, en un repertori flamenc i personal amb temes propis. Del cabal a la guajira, de la bamba o cantes del columpio a les corraleras de Lebrija.

Un concert viu i ple de duende que ens ensenyarà la màgia del flamenco i les músiques populars mostrant-nos algunes de les veritats universals que contenen els cants dels pobles de ben a prop.

Intèrprets: Anna Colom, cante; Marc López, guitarra

 • Divendres 31 de gener, 19.30 h. CC Drassanes
 • Dijous 7 de març, 18.30 h. CC Torre Llobeta
 • Divendres 8 de març, 19 h. CC Casa Groga
 • Dijous 12 d’abril, 19 h. CC Bon Pastor
Música Clàssica, teatre i humor. Trio Capmany

Música clàssica

Quins secrets amaga la música clàssica? Un concert que ens traslladarà a la Viena de mitjan segle xviii per apropar-nos, entendre i descobrir les composicions de l’època tal com es tocaven i vivien pels músics i el públic d’aquell temps. Coneixerem les diferències entre els instruments de l’època i els moderns. Descobrirem la relació entre la música instrumental i l’òpera —marcada per la teatralitat i el discurs amagat en les obres—, en l’humor i la comicitat característic de la música d’aquell període. Un concert en el qual ens endinsarem en els secrets del classicisme a través del trio de canyes.

Intèrprets: Clara Canimas Furcarà, fagot; Joan Roca Carreras, clarinet; Pau Roca, oboè

 • Dijous 21 de març, 18.30 h. CC Torre Llobeta
 • Divendres 22 de març, 19 h. CC Casa Groga
 • Dijous 28 de març, 19.30 h. CC Drassanes
 • Divendres 29 de març, 19 h. CC Bon Pastor
Música i emoció a través del quartet de corda

Música clàssica, entre d’altres

Quins són els elements que generen una emoció? Poden dues notes crear un sentiment? Pot la música representar imatges o estats d’ànim? Pot descriure situacions o traslladar-nos a un lloc exòtic? Ens internarem en el procés creatiu de les obres que tant ens agraden i descobrirem a través de diferents composicions com utilitzant diferents escales i recursos musicals ens podem transportar a altres cultures, llocs, ambients o situacions Un concert sorprenent que ens farà conèixer la capacitat comunicativa de la música a través de la sonoritat clàssica del quartet de corda.

Intèrprets: Irene Serrahima, violí; Jan Omedes, violí; Eura Fortuny, viola; Marta Pons, violoncel

 • Dijous 1 de febrer, 19 h. CC Bon Pastor
 • Dijous 7 de febrer, 18.30 h. CC Torre Llobeta
 • Divendres 8 de febrer, 19 h. CC Casa Groga
 • Divendres 28 de febrer, 19.30 h. CC Drassanes
Versonautas

Música i poesia

Viatge sonor a través de músiques pròpies que abracen textos de grans poetes que són també profetes, savis i filòsofs. Poesia que s’apropa al ritual i a la catarsi per aprendre a estimar el nostre ritme. Versonautas, amb més de cent actuacions per la península i Cuba, ens ofereixen una experiència plena de matisos i contrastos, un viatge cap un món sonor que va més enllà de la música i la poesia.

Intèrprets: Ana Sanahuja, piano, teclats, cors, efectes i composicions; Roqui Albero, veu, trompeta, fiscorn, efectes i composicions. www.versonautas.com

 • Dijous 10 de gener, 18.30 h. CC Torre Llobeta
 • Divendres 11 de gener, 19 h. CC Casa Groga
 • Dijous 14 de març, 19.30 h. CC Drassanes
 • Divendres 15 de març, 19 h. CC Bon Pastor