Torn per al piano de Paulina Dumanaite al Dimarts Toca ESMUC

Publicat el 05/03/2020

La pianista i graduada de l’ESMUC, Paulina Dumanaite, protagonitza el Dimarts Toca ESMUC del 10 de març amb un concert dedicat a les Sonates per a piano de Beethoven i Liszt. En aquesta ocasió, el concert tindrà lloc a la Sala d’Orquestra. Com sempre, a les 18.15 hores i amb entrada gratuïta.

Amb motiu del 250è aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven, els assistents al concert podran escoltar la gran obra del compositor en molts concerts, gravacions i noves interpretacions. Les 32 sonates per a piano és, sens dubte, una de les obres més destacades pels pianistes.

Paulina Dumanaite_Dimarts Toca ESMUC

Paulina Dumanaite_Dimarts Toca ESMUC

Els assistents podran escoltar el gènere de la sonata des de diferents punts de vista: una escrita des d’un enfocament més clàssic de principis del romanticisme i una altra molt més integrada en l’estètica romàntica. La primera obra del programa està formada per quatre moviments i, excepte el Minuet, tots estan composats en forma sonata. Al costat d’aquesta de Beethoven, la Sonata en si menor, de Franz Liszt, considerada per Wagner “d’una bellesa més enllà de qualsevol concepció”, és una obra mestra també plena del foc i de l’espontaneïtat romàntics on Liszt uneix d’una manera magistral les seves innovacions en el llenguatge musical amb la tradició clàssica de la sonata.  

                                        

Paulina Dumanaite

La graduada Paulina Dumanaite és una pianista d’origen lituà amb residència a Barcelona. Tot i la seva joventut, l’any 2018 va ser nomenada com una de les cent persones d’origen lituà més destacades que viuen fora del seu país.

La seva activitat professional es va iniciar de la millor manera possible, ja que amb vuit anys va fer el seu primer recital amb l’Orquestra Nacional Lituana sota la direcció de Saulius Sondeckis. Posteriorment va entrar a l’Escola Nacional d’Arts, de Vílnius, especialitzada en joves talents.

Seguint amb la seva trajectòria acadèmica, cal destacar els seus anys a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb Pierre Reach i els estudis de Màster cursats a la Hochschule für Musik a Basilea (Suïssa) amb el professor Claudio Martínez-Mehner. A més, ha rebut consells de D. Bashkirov, F. Rados, B. Berman, R. Gothony, P. Badura-Skoda, Lang Lang i N. Seriogina, entre altres.

La versatilitat de Dumanaite, així com la capacitat per imprimir el seu segell personal en les interpretacions que fa, li han servit per cridar l’atenció de nombroses fundacions com ho són la Fundació Mstislav Rostroprovich, la Fundació AIE i la Fundació Anna Riera, que li han donat diferents beques per dur a terme els seus estudis.

                                                                   

Reconeixements

A les seves interpretacions també se sent una certa evocació dels paisatges de la seva terra natal; el seu gust per la música russa i la sintonia que sent amb les obres de Chopin, l’han portada a ser premiada a nombrosos concursos a escala internacional. Destaquem el primer premi al Concurs Ciudad de Albacete (2016), amb mencions especials al millor intèrpret de Beethoven i com a millor intèrpret de Chopin; primer premi al VI Concurs Internacional Balys Dvarionas, VI Concurs Internacional de Piano (Sigulda) i Concurs Internacional de Música de Cambra (Vilnius). També obté el segon premi al VII Concurs Internacional N. Rubinstein (París) i al Concurs musical de França (París), on li va ser atorgada de nou la menció al millor intèrpret de Chopin.

Quant a la seva trajectòria com a concertista, cal dir que ha fet recitals com a solista i amb grups de cambra a la Fundació Juan March, al Festival de Piano de Blonay, al Festival de Piano de Castelnaudary a França, a diversos llocs de Lituània, al Palau de la Música Catalana i a L’Auditori de Barcelona.

                                                 

Programa:

L. van Beethoven. Sonata op.31 no.3 en Mi bemol Major 

  • 1. Allegro 
  • 2. Scherzo. Allegretto vivace 
  • 3. Minuet. Moderato e grazioso - Trio 
  • 4. Presto con fuoco 

F. Liszt. Sonata para piano en si menor, S.178 

  • Lento assai - Allegro energico - Grandioso 
  • Andante sostenuto 
  • Allegro energico

 

Més informació:

Consulta tota la programació del cicle Dimarts Toca ESMUC

Web de Paulina Dumanaite