Presentació oficial de l’ESMUC Jazz Project

Publicat el 27/01/2015

El passat 27 de gener va tenir lloc el concert de presentació oficial de l’ESMUC Jazz Project a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori. Aquesta iniciativa de l’Escola Superior de Música de Catalunya vol col·laborar en la promoció del jazz a Catalunya de la mà d’aquesta nova formació integrada per estudiants, graduats i professorat i amb un tarannà divulgatiu, creatiu i d’experimentació.

Roda premsa Esmuc jazz project

L’orquestra realitzarà un projecte anual centrat en la figura d’un intèrpret o compositor del jazz de la segona dècada del segle XX fins a l’actualitat, que es presentarà en concert amb la intenció de recórrer el territori català. La iniciativa vol establir una eina de difusió de la creació, la recerca, la interpretació i la interrelació dels diferents departaments i àrees de coneixement de l’escola i d’altres institucions o personalitats rellevants del món del jazz i la música en general.

Cada projecte s’articula al voltant de la figura d’un músic rellevant dins del jazz i la música moderna, ja sigui recreant o re-elaborant l’obra d’aquest músic, o bé creant un material original inspirat en l’essència de la seva música. En aquest cas, la formació ha seleccionat l’obra de Keith Jarrett per ser un músic amb una important faceta compositiva i, a la vegada, perquè continua en actiu i és plenament vigent.

L’Esmuc Jazz Project té previst enregistrar un disc que reuneixi tota la música creada per aquesta ocasió i, a la vegada, participarà al Festival de Jazz de Granollers, el proper 6 de febrer.

                

Suport institucional

La presentació pública del nou projecte de l’Escola es va fer aquest dilluns 26 de gener amb la participació de Josep Borràs, director general de l’Esmuc, Francesc Capella, cap del departament de Jazz i Música Moderna i els professors participants en la formació, com a compositors i directors: Francesc Capella, Joan Díaz, Joan Monné, Joan Sanmarti i Lluís Vidal.

Esmuc Jazz Project

Josep Borràs ha afirmat que aquest és un nou projecte “que destaca la transversalitat de l’Escola, amb voluntat de ser estable i pel qual estem apostant molt fort, fent que les grans figures del jazz siguin tractades amb la mateixa importància que les de l’àmbit clàssic”.

Francesc Capella també ha afegit que la formació precisament té com origen la seva integració a l’Escola, ja que el suport que genera permet crear projectes encisadors i experimentals com aquest. Responent a la pregunta de si aquesta podria ser la llavor d’una futura Big Band de Catalunya, Capella assegura que “aquesta podria ser la seva filosofia, i que l’Esmuc pot aportar el recolzament per fer que la qualitat del jazz que es fa a Catalunya continuï el seu creixement”.

Joan San Martí també ha explicat que el fet de “comptar amb tres diferents directors té una dificultat afegida pels músics participants ja que a més a més de la complexitat pedagògica, també aporta un repte destacat des del punt de vista interpretatiu”.

             

Programa del concert

Keith Jarrett, The Journey Home (arr. Joan Monné)

Keith Jarrett, Memories of Tomorrow (arr. Joan Díaz)

Lluís Vidal, Lievetsnei

Joan Sanmartí, Elemento pericoloso

Keith Jarrett, Questar / Prism (arr. Francesc Capella)

Joan Monné, Mr. KJ

Joan Díaz, Cançó d’amor. Sobre un poema de Joan Vinyoli. Amb la participació de Clara Gorrías a la veu.

Keith Jarrett, Country (arr. Joan Sanmartí)

Keith Jarrett, The Windup (arr. Lluís Vidal)

                      

Intèrprets:

Flauta: Agnieszka Danilecka

Oboè: Núria Moreno

Clarinet: Caytania Estuardo

Saxo: Irene Reig, Pere Miró, Lluc Casares

Trompeta: Jairo Cabrera, Òscar Latorre, Martí Ibáñez

Trompa: David Paul Smith

Trombó: Albert Costa, Miquel García

Tuba: Olivia Casas

Guitarra: Guido di Blasi

Piano: Roger Santacana

Contrabaix: Alejandro Tamayo

Bateria: Joan Terol