Nous càrrecs directius a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC)

Publicat el 08/11/2018

El Patronat de la Fundació per a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), depenent del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, ha nomenat Núria Sempere i Melissa Mercadal com les noves màximes responsables del centre públic d’ensenyament superior de música. Núria Sempere ocuparà el càrrec de directora general, mentre que Melissa Mercadal serà la nova directora acadèmica.

Les dues noves responsables de l’ESMUC substitueixen Josep Borràs que ha assumit el càrrec de director del Conservatori Municipal de Música de Badalona. Borràs ha estat director acadèmic i director general del centre al llarg dels últims deu anys, i ara continuarà sent professor de fagot històric dins el departament de Música Antiga de l’ESMUC.

Tant Núria Sempere com Melissa Mercadal són professores de l’escola i coneixen el seu funcionament i característiques. Sempere havia estat membre del primer equip directiu de l’ESMUC i actualment és professora del departament de Producció i Gestió. Fins ara ha estat la directora de l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts de L’Hospitalet. Per la seva part, Mercadal ha ocupat el càrrec de responsable de Recerca, Innovació i Formació, a més de ser professora del departament de Pedagogia i coordinadora del màster de Musicoteràpia.

Aquesta és la primera vegada en els 18 anys de funcionament de l’ESMUC que els dos màxims càrrecs de responsabilitat recauen en dues dones.

 

Núria Sempere_Directora General ESMUC

Núria Sempere_Directora General ESMUC

Núria Sempere

La nova directora general de l’ESMUC, Núria Sempere ha compromès la seva trajectòria professional a la democratització de l’accés a la pràctica artística i la generació d’espais de participació, des de diferents responsabilitats directives, en l’àmbit de les escoles de música.

Fins ara havia dirigit l’Escola Municipal de Música – Centre de les Arts de L’Hospitalet (EMMCA), és professora del departament de Producció i Gestió de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i membre de la junta directiva de l’Associació Catalana d’Escoles de Música (ACEM) de la qual és la presidenta fundadora.

A l’ESMUC ha impartit les assignatures de Desenvolupament professional, Gestió de centres educatius, Gestió de projectes comunitaris i Gestió del patrimoni musical.

La seva activitat de recerca s’ha orientat a exhibir els impactes de l’educació musical en el desenvolupament de les persones i la cohesió de les comunitats i està posada al servei de desenvolupar polítiques públiques locals fonamentades en evidències i transferibles internacionalment.

Acadèmicament, està en possessió del Diploma d’Estudis Avançats per la Universitat de Barcelona, el Màster en Direcció Pública per ESADE, la llicenciatura en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i el Títol de professor de Guitarra pel Conservatori Municipal de Música de Barcelona.

 

Melissa Mercadal_Directora Acadèmica ESMUC

Melissa Mercadal

La nova directora acadèmica de l’ESMUC, Melissa Mercadal, compta amb més de 25 anys d’experiència clínica en el camp de la Musicoteràpia. Ha combinat l’activitat docent i de recerca amb el càrrec de responsable de Recerca, Formació i Innovació de l’ESMUC, on també coordina el Màster de Musicoteràpia.

En el camp de la Musicoteràpia s’ha especialitzat en l’àrea de geriatria i demències, col·lectiu amb el que té una llarga experiència clínica i sobre el que ha publicat extensament tant en l’àmbit nacional com en l’internacional. 

És membre del grup de recerca Psicopersona (Psicologia, Persona i Context) de la Universitat Ramon Llull. Actualment és la delegada Espanyola a l’European Music Therapy Confederation (EMT)i cap del Comitè de Publicacions de la World Federation for Music Therapy (WFMT).

Melissa Mercadal és doctora en Pedagogia Musical per la University of Oregon (EUA) i Màster en Musicoteràpia per la Florida State University. és llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona i ha cursat estudis superiors de Flauta Travessera al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. És professora del departament de Pedagogia des del 2004.