Llibres & Música a la Biblioteca: ‘Monsieur Croche, antidiletant’

Publicat el 22/02/2019

La Biblioteca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) acull el tercer cicle Llibres & Música, proposta que uneix literatura i musical. El dimarts 5 de març, a les 18 hores, tindrà lloc la presentació del llibre Monsieur Croche, antidiletant (Riurau Editors, 2018), traducció al català d'aquesta coneguda col·lecció d'articles de crítica musical de Claude Debussy, que es va publicar originalment el 1921 en francès. El convidat de la presentació serà Vicent Minguet, traductor i prologuista d'aquesta edició juntament amb el filòleg Sebastià Moranta. L’accés és gratuït.

Un cop tancada la commemoració del centenari de la mort de Claude Debussy (1862-1918), és un bon moment per revisar els fruits que n'han quedat i les publicacions que han vist la llum en coincidència amb l'efemèride. Una de ben destacada és l'edició en català del llibre Monsieur Croche antidilettante. En aquest volum s'hi van aplegar tot un seguit d'articles que el compositor francès havia escrit entre 1901 i 1914, destinats a ser publicats en revistes per a les quals havia exercit esporàdicament de crític musical. Amb un estil original i imaginatiu, Debussy anava més enllà del simple comentari sobre un concert o una actuació musical concreta, i mostrava la seva visió especulativa i personal sobre la música, mentre criticava amb duresa ­–si convenia– els fonaments de l'ordre i de les institucions musicals del seu temps. Independent, incisiu, sarcàstic, provocador: els seus escrits traspuen gustos, fòbies i opinions que arriben fins avui amb un to sorprenentment actual.

Els primers escrits van ser publicats a La Revue Blancheel 1901, i partien d'una conversa imaginària amb Monsieur Croche(és a dir, el senyor Corxera), una mena d’alter ego de Debussy. Tanmateix, la reunió dels articles que van acabar conformant aquest volum no es va produir fins el 1921, és a dir de manera pòstuma. Ara l'editorial catalana Riurau n'ofereix una edició en català que permet revisar-los i gaudir-los de nou.

                      

Vicent Minguet Soria

Membre de la Internationale Ensemble Modern Akademie, va realitzar els estudis d'interpretació, composició, filologia i musicologia a Espanya, França, Suïssa i Alemanya. Va treballar amb Karlheinz Stockhausen a Kürten (Colònia). Ha col·laborat amb grups com el Klangforum Wien, MusikFabrik o l'Ensemble Modern de Frankfurt, amb els quals ha participat en enregistraments i concerts arreu del món. Com a estudiós del fet musical, ha ofert conferències i cursos sobre estètica i anàlisi de la música del segle XX. Recentment ha presentat també una comunicació al I Congrés de Pedagogia Musical a Catalunya (2018) sobre el treball del llenguatge musical a l'IEA Oriol Martorell. Ha escrit nombrosos articles i estudis sobre art, pensament i literatura, amb un ventall d'interessos que van d'Ausiàs March a Olivier Messiaen. Amb la mateixa editorial Riurau va editar l'any 2014 Per voluntat i per atzar, traducció de les entrevistes que Célestine Deliège va fer a Pierre Boulez.

La presentació forma part del cicle de presentacions de llibres a la Biblioteca de l’ESMUC, Llibres & Música, que organitza el departament de Musicologia i la mateixa Biblioteca.

        

Més informació:

Riurau Editors

Vicent Minguet

Institut d’Estudis de Sociologia i Estètica de la Música

Article de Fèlix Edo Tena sobre Claude Debussy a Núvol (12-01-2019)

Article sobre Monsieur Croche de Maria Toldrà al blog Vademècum