La Cobla participa a l’Acte institucional en homenatge a les víctimes de la Dictadura

Publicat el 13/10/2015

La Cobla de l’Esmuc participarà aquest dijous, 15 de setembre, a l’Homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura, que tindrà lloc al Palau de la Generalitat. La formació, dirigida per Marcel Sabaté, estrenarà una obra col·lectiva titulada Trencadís, en record de Lluís Companys.

Homenatge Lluís Companys

                 

Trencadís

La composició col·lectiva Trencadís ha estat coordinada per Joaquim Rabaseda. L’obra agrupa sis miniatures per a cobla compostes per professors, estudiants i graduats de l'Esmuc.

L'estructura general organitza dues seccions temàticament diferenciades. Les tres primeres peces se centren en tres llocs d'empresonament i tortura, tres fites del darrer viatge del president Companys que el va conduir de París a Madrid i tot seguit a Barcelona. Les tres últimes peces desenvolupen tres moments previs a l'execució, la lucidesa del darrer missatge escrit, l'últim matí del món i la certesa final i conclusiva del sentit d'una vida.

La partitura s'ha escrit a partir d'una estructura i proposta temàtica pactades entre els compositors i les compositores durant els mesos d'agost i setembre de 2015. La cobla està formada pels estudiants matriculats a una de les assignatures de conjunt per als instruments de la música tradicional, impartida pel professor Marcel Sabaté.

 

L’obra Trencadís té les següents parts:

I. Prison de la Sainté, de Laia Vallés.

II. Casa Real de Correos de Madrid, de Joaquim Rabaseda.

III. El fossar de Sant Eulàlia, d'Arnau Tordera.

IV. Testament, de Laura Casaponsa.

V. A dos quarts de set, de Daniel Fígols.

VI. Per Catalunya, d'Eduard Resina.

                            

                              

                                      

Commemoració

El 15 d’octubre s’escau el 75è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys. Amb motiu d’aquesta commemoració el Govern de la Generalitat va aprovar, el 8 de setembre de 2015, la proclamació del 15 d’octubre com a “Dia nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista”.

En el marc d’aquest dia nacional, la Generalitat de Catalunya organitza aquest acte d’homenatge obert a la ciutadania al Palau de la Generalitat.

                     

Concert d'homenatge a Lluís Companys al MNAC

Concert Companys Mnac

El passat diumenge, 11 d'octubre, l’Orquestra Simfònica de l’Escola Superior de Música de Catalunya, dirigida per Daniel Mestre, va oferir un concert d’homenatge en commemoració del 75è aniversari de l’assassinat del president Lluís Companys i en record dels músics catalans represaliats pel franquisme. 

El concert va tenir lloc a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). A més dels músics, el concert va comptar amb els rapsodes Carles Sales i Sílvia Bel.

L’Orquestra va interpretar composicions de Ricard Lamote de Grignon i de Jaume Pahissa, per recordar de manera exemplar i emblemàtica el conjunt de músics catalans que van ser empresonats o van haver d'exiliar-se.

La Comissió de la Dignitat i l’Esmuc van organitzar aquest acte, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

                                           

El programa del concert va ser el següent:

I. Obertura Egmont, de Ludwig van Beethoven.

II. Facècia, de Ricard Lamote de Grignon.

III. «Final» de La Presó de Lleida, Jaume Pahissa.

IV. Marxa fúnebre de Siegfried, de Richard Wagner.

                        

Més informació:

Dossier Esmuc - Concert Lluís Companys

Acte institucional