L'òpera 'Orlando', de Händel, a Igualada i el Paranímf de la UB

Publicat el 04/04/2018

Els estudiants de Cant participants en el Taller d’Òperade l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el Conjunt de Música Antiga interpretaran una versió abreujada de l’òpera Orlando, de G. F. Händel, el divendres 27 d'abril al Teatre Municipal L'Ateneu d'Igualada (20.30 h). Posteriorment, el dijous 3 de maig, a les 20 hores, hi haurà una altra representació al Paranímf de la Universitat de Barcelona. L’entrada és gratuïta.

 

Els ciutadans d'Igualada tindran l'oportunitat d'assistir a la primera representació d'aquesta òpera de l'ESMUC que tindrà lloc al Teatre Municipal L'Ateneu. La funció es farà el divendres 27 d'abril, a les 20.30 hores. El preu de l'entrada és de 15 euros. La compra d'entrades es pot fer a la web del teatre.

Inicialment, la representació al Paranimf de la UB s'havia programat el 26 d'abril, però per causes alienes a l'ESMUC s'ha hagut de canviar la data.

El Taller d'òpera forma part del currículum acadèmic de l'alumnat de Cant i constitueix el punt culminant del treball fet al llarg del curs. La representació compta amb la participació de l'alumnat sota la direcció de membres del professorat en relació a la direcció musical, la direcció escènica i la direcció vocal.

La representació compta amb la coordinació de diferent professorat de l'ESMUC: Enedina Lloris i Margarita Natividade (direcció vocal), Susana Egea (direcció escènica), i Daniel Mestre (direcció musical). I també el suport en vestuari de Georgina Viñolo.

                                                       

Orlando

L’estudiant de Musicologia, Maria Traver, ha estat la responsable d’escriure les notes al programa per situar l’obra en el seu context històric i social:

“En sentir Orlando, ens traslladem al King’s Theatre de Londres de 1733, any en què aquesta òpera seriosa de tres actes va ser estrenada, composta per Händel. L’arxiconegut compositor va ser inspirat pel libretto anònim adaptat per Carlo Sigismondo L’Orlando (1711), el qual està basat en l'Orlando furioso de Ludovico Ariosto, tota una mina per a arguments operístics posteriors. Händel la va comprondre pensant en el Senesino com a protagonista, un dels grans castrati del moment”.

L’acció succeeix sota el regnat de Carlemany (742-814), rei dels francs (768), rei dels llombards (774) i emperador d'Occident (800). Orlando és un cavaller de l’exèrcit de Carlemany que s’enamora bojament de la reina Catai, Angelica. El problema és que ella estima un altre home, Medoro, príncep africà, que la correspon. Les circumstàncies portaran Orlando al límit, a la més que memorable escena de bogeria, i coneixerà al mag Zoroastro, qui l’ajudarà amb la seva màgia.

Els cantants i el Conjunt de música Antiga de l’ESMUC seran els que ens transportaran  amb una versió reduïda de l’òpera, de tres hores originàriament, a ser testimonis d’aquesta trista història d’amor, envoltada del misteri i la sensibilitat barroca característica de Händel, molt exigent tècnicament.

 

Fitxa artística:

Orlando, òpera en tres actes de G. F. Händel (Versió abreujada – ca. 1 h 45’.

Intèrprets:

Orlando: Miguel Gómez

Angelica: Elena Plaza

Zoroastro: Oriol Mallart

Dorinda: Alba Quinquillà

Medoro: Albert Baena

Conjunt de Música Antiga de l'ESMUC

Direcció vocal: Enedina Lloris i Margarita Natividade

Direcció escènica: Susana Egea

Vestuari: Georgina Viñolo

Direcció musical: Daniel Mestre

 

RECORDATORI:

Dia: dijous 03 de maig

Hora: 20 hores

Lloc: Paranimf de la Universitat de Barcelona

Entrada: Lliure però cal reserva d’entrades. Disponibles a partir del dilluns 23 d’abril a la web de Cultura UB. I també a la Botiga UB de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona en el seu horari d’obertura al públic: de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30 h i de 16:00 a 18:30 h, fins a completar l’aforament de la sala.