L’ESMUC se suma al projecte #Compassats

Publicat el 06/04/2020

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) s’ha adherit al projecte #Compassats que neix amb l'objectiu d'acompanyar els qui conviuen amb la malaltia de l’Alzheimer, afectats i cuidadors, SINGULAR, Música y Alzheimer és l’entitat que impulsa desinteressadament aquesta iniciativa amb el suport de diferents entitats i professionals de la música i la cultura.

La idea de crear #Compassats va néixer davant la suspensió sobtada dels programes de musicoteràpia que es fan habitualment en centres i hospitals de dia i residències, amb persones amb demència, conscient dels beneficis que els hi reporten. Sabent l’impacte que té pel cuidador conviure amb la persona amb deteriorament cognitiu, i que pot ser més complexa en un moment així, es va valorar la possibilitat d’arribar no només a les persones amb qui treballa SINGULAR, sinó a la resta d’afectats de demència i cuidadors, que ara estan a casa confinats.

                         

Com funciona?

El projecte proposa activitats amb base musicoterapèutica a través de vídeos curts, que parteixen d'una peça musical interpretada per músics i cantants voluntaris des de casa. Mentre duri el confinament, des dels canals de comunicació de Compassats (Twitter, Facebook, web, Youtube) s’aniran publicant vídeos amb peces musicals, acompanyats d'activitats de base musicoterapèutica, elaborades per musicoterapeutes especialitzats, per fer-ho arribar a cuidadors i afectats d'Alzheimer que ara es troben a casa seva, durant la pandèmia del coronavirus.

El projecte compta amb la valuosa col·laboració de voluntaris (músics, aficionats i professionals), de totes les edats i estils que estan aportant el seu talent i escalf per fer arribar, des de la seva llar, la música a casa dels afectats per l’Alzheimer. La iniciativa, que va començar de manera molt senzilla, ha anat creixent amb l’adhesió d’organitzacions, professionals i persones del món de la salut, de la televisió, el periodisme, l’àmbit cultural i els esports, que estant donat el seu suport.

                                        

Beneficis de la musicoteràpia

Els programes de musicoteràpia poden ajudar a la persona a mantenir millor la seva autonomia en les fases inicials i moderades de la malaltia. Quan la malaltia avança, la música, com cap altre estímul, pot reforçar la identitat, la comunicació amb el seu entorn i la seguretat de la persona en ella mateixa. En entorns musicalitzats adequadament, els cuidadors -informals i formals- i orientats per musicoterapeutes, es comuniquen millor amb la persona que acompanyen i redueixen la sobrecàrrega. Un entorn en el que s'utilitza la música de manera adequada permet millorar les relacions i la qualitat de vida.

  

Col·laboracions

Per poder accedir a aquestes persones i fer realitat el projecte, la campanya compta amb el suport i la implicació d'una vintena d'entitats i organitzacions: Fundació Pasqual Maragall, Fundació Catalunya La Pedrera, Alzheimer Catalunya, Federació d'Associacions de Familiars i Malalts d'Alzheimer de Catalunya, Fundació ACE, Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Barcelona, Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer del Baix Llobregat, Associació de Familiars Alzheimer de l'Hospitalet de Llobregat, Associació de Familiars d'Alzheimer Maresme, Associació de Familiars i Malalts d'Alzheimer d'Osona.

També hi col·laboren el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, la Societat Catalana de Gestió Sanitària, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, Taller de Músics, Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Associació d'Antics Alumnes de l'Escola Casp de Barcelona, Banda Sonora Vital, Signaturit, Avatic Abogados i Gemma Bruna Comunicació.

                    

Participants:

Begoña Alberdi, soprano

Dani Alegret, membre d’Els Amics de les Arts

Mercè Boada, neuròloga

Salvador Brotons, compositor i director d'orquestra

Immaculada Fernández, presidenta de la Federació d’Associacions de Familiars Malalts Alzheimer Catalunya (FAFAC)

Núria Gago, actriu i escriptora

Xantal Llavina, periodista i presentadora

Cristina Maragall, presidenta de la Fundació Pasqual Maragall

Quim Masferrer, actor

Melissa Mercadal, presidenta de la Federació Mundial de Musicoteràpia (WFMT), i directora acadèmica de l'ESMUC

Roger Padullés, tenor

Núria Puigcorbé, terapeuta

Santi Serratossa, bateria de Gossos

Natxo Tarrés, cantant de Gossos

Pere Vallribera, actor

                                

Més informació i col·laboracions:

#Compassats