L’ESMUC participa a la Biennal Ciutat i Ciència

Publicat el 16/01/2019

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) participa a la Biennal Ciutat i Ciència amb una proposta musical interdisciplinària centrada en la música electrònica. L’activitat tindrà lloc el dissabte 9 de febrer, de 18.30 a 20.30 hores, al Petit Palau, del Palau de la Música Catalana. L’entrada és gratuïta però cal reserva prèvia  a través de la web Biennal Ciutat i Ciència.

 

La contribució de l’ESMUC a la Biennal de la Ciència presenta la integració dels mitjans electrònics en els processos de creació i d’interpretació musicals. La naturalitat amb la qual la creació contemporània fa ús de l’electrònica és un dels elements que contribueixen a dissoldre les fronteres entre la creació actual i els públics menys avesats a les músiques d’arrel clàssica. Mitjans semblants amb finalitats de vegades diferents, que es troben en la recerca i l’experimentació.

El programa que presenta l’ESMUC en aquest concert integra obres dels seus estudiants de Composició, actuals, i dels ja graduats, al costat d’obres d’autors consagrats o dels que ja formen part del panorama internacional de la música contemporània. I ho fa també de la mà de l’alumnat d’interpretació que s’hi està formant i d’un dels grups d’alumni més internacionalment premiat. Serà un concert amb voluntat interdisciplinària i experimentadora que farà convergir els estàndards clàssics amb les formes més noves de creació i interpretació.

La proposta de l’ESMUC és la següent:

  • Emili Bosch, PILLS (2018) 12’. Clarinet baix i electrònica. Intèrprets: Xavi Castillo, clarinet baix i Emili Bosch, electrònica en viu
  • Martina Sabariego, Cíclica (2018) 6’. Dues flautes i electrònica. Intèrprets: Helena Bas i Marina Otin, flautes
  • Arieh Chrem, Ballade (from Contrast is a thing that we can see) (2019) 9’. Piano i electrònica. Intèrprets: Daniel Falces Pulla, piano
  • Luciano Berio, Sequenza VIIb (1969-1993) 6’. Saxo soprano i electrònica. Intèrprets: Kebyart ensemble, Quartet de saxos (Pere Méndez, Víctor Serra, Robert Seara i Daniel Miguel)
  • Lei Liang, Memories of Xiao Xiang (2003) 8’. Saxo alt i electrònica. Intèrprets: Kebyart ensemble, Quartet de saxos
  • Jacob Ter Veldhuis, PIMPIN’ (2008)10’. Quartet de saxos i electrònica. Intèrprets: Kebyart ensemble, Quartet de saxos

(Coordinació ESMUC: David Albet, Cap del Departament de Música Clàssica i Contemporània, i Eduard Resina, Cap del Departament de Teoria, Direcció i Composició.)

Aquesta part musical del programa al Petit Palau, complementa l'aproximació de recerca i atzar amb un format de concert que, responent als estàndards més clàssics, hi conflueix en la mateixa voluntat interdisciplinària adoptant les noves formes de creació i d’interpretació de la mà dels més joves.

                        

Serendipitat, un viatge per la neuroinspiració i la creativitat

La proposta de l’ESMUC s’emmarca dins una activitat denominada Serendipitat, un viatge per la neuroinspiració i la creativitat. La primera part d’aquesta presentació comptarà amb la participació de responsables de diferents grups de recerca que parlaran  de la serendipitat, una barreja subtil entre l’atzar i la determinació que passi alguna cosa. En ciència, dues idees es troben per atzar i la seva fusió fa que existeixi algun fenomen que abans no existia. Els convidats i les convidades parlaran de com la neurobiologia és una font d’inspiració per a l’art i la tecnologia.

Els participants amb la sessió de diàleg sobre Serendipitat són Rosa M. Alsina-Pagès, professora al Grup de Recerca en Tecnologies Mèdia de La Salle i coordinadora de la línia de Processament del Senyal; Mara Dierssen, investigadora al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, on dirigeix el Grup de Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes; Raquel Ros, professora al Grup de Recerca en Tecnologies Mèdia de La Salle (robòtica) i Xavier Sevillano (professor al Grup de Recerca en Tecnologies Mèdia de la Salle – URL (processament de la imatge i visió per computador).

A la sessió es parlarà i s’experimentarà amb sistemes neuroinspirats, i es debatrà sobre la misteriosa raó biològica de l’art. També es presentaran sistemes sinestèsics com Musical Vision, una tecnologia que genera música a partir d’imatges, o Colored Music, que acoloreix els sons.

                   

Biennal Ciutat i Ciència

La Biennal Ciutat i ciència, organitzada per l’Ajuntament de la ciutat comptal, es fa a Barcelona del 7 a l’11 de febrer a diferents espais, i és una mirada àmplia sobre el coneixement científic i la implicació ciutadana. Les activitats programades han comptat amb la col·laboració d’acadèmics, investigadors, educadors i científics de la ciutat, amb l’objectiu de reflexionar de manera oberta amb tothom sobre temes de ciència, sobre com tot allò que públicament s’inverteix en ciència serveixi per al progrés i la transformació social.

                          

Més informació:

Programa Biennal Ciutat i Ciència