L'ESMUC col·labora amb TERMCAT per actualitzar el diccionari d'estils musicals

Publicat el 28/11/2019

El TERMCAT ha actualitzat la Terminologia dels estils musicals, un diccionari en línia que recull fins a 129 termes relatius a estils musicals classificats en grups temàtics com ara el jazz, el rock, el pop, el metal o les músiques del món. La terminologia s’ha actualitzat amb la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i de la revista Enderrock.

TERMCAT

Imatge del diccionari d'estils musicals TERMCAT

L'ESMUC ja va col·laborar amb la primera edició del diccionari d'estils de TERMCAT que es va publicar el setembre del 2015. Ara s'ha fet una segona edició amb més novetats. A més a més, es tracta d’un àmbit en què hi ha un canvi constant i molta creativitat, la qual cosa es tradueix en l’aparició contínua de neologismes necessaris per a designar els nous estils que van sorgint. 

Cada entrada en format de fitxa terminològica presenta la denominació i la definició en català, els equivalents en castellà, anglès i francès, i, en alguns casos, aclariments conceptuals o notes d’exemple.

En l’actualització que ara es presenta s’han afegit 47 termes nous, referits a músiques del món (música cajun, afrobeat o música celta); tipus de jazz (cooljazz, hard-bop); metal (black-metal, brutal-death-metal, doom-metal, metal progressiu); pop (K-pop, J-pop, pop independent); rock (rock psicodèlic, rock industrial, slowcore, postrock), o música electrònica (zydeco, trip-hop, música concreta, hardstyle). Com a novetat també s’ha elaborat un arbre de camp que classifica tots els estils (els recollits en la primera edició i els afegits en l’actual) i permet consultar-los temàticament.

                           

Manlleus

Molts termes són manlleus d'origen anglès que, majoritàriament, no apareixen encara consignats a les obres lexicogràfiques catalanes de referència. El Consell Supervisor ha estudiat i normalitzat molts d’aquests casos i ha establert uns criteris generals útils a l'hora de fixar les denominacions catalanes d'aquests conceptes.

Complementàriament, també es pot consultar una cronologia interactiva amb exemples audiovisuals de cada estil musical descrit, que també ha estat actualitzada, amb vídeos d’afrobeat, bugalú, cool-jazz, dixieland, Kpop, música cajun, etc.

                 

Projecte obert

El diccionari es presenta com un projecte obert i dinàmic que s’ha de continuar enriquint amb les propostes i incorporacions que hi vulguin fer els usuaris interessats.

La Terminologia dels estils musicals forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que actualment ofereix 147 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

                             

TERMCAT 

El TERMCAT és un consorci de la Direcció General de Política Lingüística adscrit al Departament de Cultura i format per la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que coordina i promou les actuacions terminològiques en llengua catalana.