IV ESMUC Piano Fòrum: la formació inicial i el piano a Catalunya

Publicat el 14/01/2019

La quarta edició de l’ESMUC Piano Fòrum, organitzat per l’Escola Superior de Música de Catalunya, tindrà lloc el 22 i 23 de febrer, centrat en la reflexió sobre la manera d’ensenyar el piano als nens i nenes perquè adquireixin bons resultats en l’aprenentatge de l’instrument. Aquesta iniciativa vol ser un punt de trobada del professorat de piano de Catalunya que podrà participar en tallers, conferències, concerts i col·loquis. La inscripció, gratuïta, ja és oberta.

Logo IV ESMUC Piano Fòrum

L’anterior edició de l’ESMUC Piano Fòrum va reflexionar sobre la relació entre l’art i la tècnica de la formació pianística, conceptes més o menys integrats o independents segons la perspectiva metodològica i de la didàctica específica del professorat. Les conclusions més recurrents foren aspectes relacionats amb la capacitat per motivar els nens i les nenes en la formació incipient i immediatament posterior.

Per aquesta raó, enguany, el departament de Música Clàssica i Contemporània no orquestral, que coordina del fòrum, ha volgut centrar la temàtica d’aquestes jornades en aquest període de formació. Els participants reflexionaran i abordaran la manera d’ensenyar per tal que els nens i nenes tinguin bons resultats en el domini expressiu de l’instrument, en el sentit que aquest domini esdevingui l’element motivador de la seva pràctica musical.

                     

Participants

Amb aquest objectiu participarà la pianista i professora Maria Jesús Crespo, que aportarà la seva experiència i saviesa en el camp pedagògic en un taller obert que dedicarà a l'ensenyament en els primers anys d'aprenentatge. Els pianistes i professors de l’ESMUC, Vladislav Bronevetzky i Rafael Salinas dedicaran els seus tallers a dos compositors fonamentals en la formació dels joves pianistes: Bach i Chopin.

El IV Piano Fòrum també inclou tres conferències relacionades amb la música per a piano a Catalunya. Jordi Camell parlarà de la història del pianisme, els seus orígens i influències; Jordi Masó ens aproparà a la música catalana menys coneguda per a piano; i Martí Ferrer i Miquel Villalba parlaran d'una descoberta recent, l'obra pianística del gironí Francesc Civil.

Com cada any, participaran de forma activa estudiantat i professorat dels conservatoris i centres musicals de tot Catalunya juntament amb els de l’ESMUC.

La inscripció es pot fer de manera gratuïta a través d’aquest formulari.

                

Programa:

DIVENDRES 22 DE FEBRER
(Auditori Acadèmic de l’ESMUC Sala 4)

15.00 h. Concert de benvinguda. Jordi Camell i Jordi Masó (Obres a dos pianos d'Albéniz/Granados, Granados/Longás, Mompou i Montsalvatge)

15.30 h. Conferència de Jordi Camell: L'Escola Catalana del piano. Amb la presència d'Alfonso Alzamora, besnet d'Isaac Albéniz, que presentarà el llibre Suite Albéniz (Turner, 2018).
16.00 h. Conferència de Jordi Masó: Els tresors ocults del piano català.
17.00 h. Pausa
17.30 h. Presentació de l'edició de l'obra pianística de Francesc Civil (Editorial FICTA) a càrrec de Martí Ferrer (editor) i Miquel Villalba (pianista).

19.00 h. Concert d'estudiants dels conservatoris de Catalunya i de l'ESMUC.

 
DISSABTE 23 DE FEBRER
(Espais ESMUC)
10.00 h. Taller del professor Rafael Salinas: En el nom de Bach: reflexions sobre com fem servir la música de Bach a l'aula.
11.30 h. Pausa (Cafè)
12.00 h. Taller del professor Vladislav Bronevetzky: Els estudis de Chopin en la formació del jove pianista
13.30 h. Pausa per dinar.
16.00 h. Taller de M. Jesús Crespo sobre l'ensenyament del piano en els graus elemental i professional.
17.30 h. Precs i preguntes: Col·loqui sobre la relació entre l'ESMUC i els Conservatoris i escoles de música de Catalunya.

19.00 h. Concert d'estudiants dels conservatoris de Catalunya i de l'ESMUC.

20.30 h. Cloenda del Fòrum.