Ens ha deixat Jordi Fàbregas, baluard de la música tradicional

Publicat el 22/01/2021

El passat 21 de gener vam conèixer la mort, amb 69 anys, de Jordi Fàbregas, músic, compositor i activista cultural, fundador del Festival i el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT).

Jordi Fàbregas

Jordi Fàbregas (Imatge Centre Artesà Tradicionàrius)

Jordi Fàbregas (Sallent, 1951) va començar la seva trajectòria musical com a guitarrista. A la dècada dels seixanta cantava en solitari sota la influència de Jacques Brel i els Setze Jutges. Després, va participar en la creació de diferents grups com ara Roda de Manresa (1967), Coses (1973), L’Harmònica Brava (1979), La Murga (1980) i, l’actual, El Pont d’Arcalís. 

Amb aquesta ànima arrelada a la terra, i a la seva música, el 1988 va fundar el Festival Tradicionàrius que va constituir el germen de la creació del Centre Artesà Tradicionàrius (1993), un espai cultural públic dedicat a la promoció i divulgació de la música folk i tradicional, amb una programació continua, i que ja forma part de la gran herència que ens deixa Fàbregas. El 1990 va fundar l’Associació Cultural per la Tradició Musical (TRAM), guardonada amb el Premi Nacional de Cultura Popular (1996) i per la Medalla d’Honor de Barcelona (1999). 

La seva tasca de divulgació, d’activisme cultural, el seu treball intens a favor de la música d’arrel, van tenir el seu reconeixement institucional, social i professional. El 1991 va rebre el Premi Nacional de Música, el 1995 el Premi Nacional de Cultura Popular, el 2006 la Medalla d’Honor de Barcelona i l’any passat la Creu de Sant Jordi.  

Fàbregas continuava als escenaris amb El Pont d’Arcalís i, recentment, va deixar la direcció del CAT passant el relleu a Carol Duran, graduada per l’ESMUC en les especialitats de violí i Producció i Gestió. 

La Biblioteca-CRAI de l’ESMUC disposa d’una àmplia mostra del seu llegat, com ara els enregistraments dels grups El Pont d’Arcalís, els Ministrils del Camí Ral, i altres documents relacionats amb la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa, de la qual fou organitzador entre 1988 i 1999 i l’any 2001, i del Festival Tradicionàrius.