Enregistrament del projecte Phenicx al concert de l’Orquestra Simfònica

Publicat el 19/06/2013

El concert de l’Orquestra Simfònica de l’ESMUC, que tindrà lloc aquest divendres 21 de juny, a les 19h, es farà dins el context del projecte Phenicx, un projecte de recerca de la Unió Europea que investiga els ponts establerts entre la forma tradicional d’entendre l’entreteniment i els nous consums tecnològics. Durant el concert, una càmera Kinect enregistrarà els moviments del director de l’orquestra, George Pelhivanian, amb l’objectiu de modelitzar el gest i crear un model matemàtic de la interpretació. Aquest projecte està coordinat pel Grup de Tecnologia Musical (MTG) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i el responsable dins de l'ESMUC és el departament de Sonologia.

Projecte Phenicx

La càmera Kinect, que proporciona informació 3D, se situarà davant el director i enregistrarà les imatges per poder traduir-les a dades, modelitzant el gest i creant un model matemàtic que relacioni els moviments del director amb l’expressivitat sonora creada per l’orquestra. De moment, això només es digitalitza en termes de sonoritat, tempo i articulació.

Els Professors de Sonologia de l’escola, Ferran Conangla i Enric Giné, enregistraran l'àudio multicanal, mentre que Álvaro Sarasua (UPF), s'encarregarà de les imatges i de la gestualitat del director de l'Orquestra Simfònica de l'ESMUC, George Pehlivanian. Un equip d'investigadors de la UPF també enregistraran imatges i àudio del concert des d'altres punts de vista i amb altres configuracions, que també seran incloses a la recerca.

El projecte Phenicx se centra, en principi, en els concerts de música clàssica, en format orquestra, però la tecnologia desenvolupada ha de ser prou flexible com per poder atraure l'interès d'altres tipus de formacions (quartets de cambra, duos, etc.) fins i tot d'altres àmbits (tradicional, música antiga, jazz, etc).

El paper de l’ESMUC dins d'aquest projecte es divideix en dues parts. La primera és proporcionar al conjunt de socis del projecte un entorn accessible i flexible per testejar les tecnologies que es desenvolupen. La segona consisteix en aprofundir i fiançar la línia de recerca en gest i expressivitat musical iniciada pel professor de violí, Oriol Saña, i Enric Guaus, cap del departament de Sonologia, amb la concessió d'una beca per un estudiant de doctorat.
     

Projecte internacional

Phenicx (Performances as Highly Enriched aNd Interactive Concert eXperiences) és un projecte de recerca de 36 mesos de durada, finançat per la Unió Europea (FP7-ICT-2011-9). El consorci està format per set institucions: Universitat Pompeu Fabra (UPF, Espanya), Technische Universiteit Delft (TUD, Països Baixos), Universitaet Linz (JKU, Austria), Stichting Koninklijk Concertgebouworkest (RCO, Països Baixos), Video Dock BV (VD, Països Baixos), Oesterreichische Studiengesellschaft fuer Kybernetik (OFAI, Àustria), i l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC, Espanya).

      
En què consisteix el projecte Phenicx?

La facilitat d'accés a la xarxa i l'abaratiment de les tecnologies relacionades amb Internet han capgirat radicalment la cultura i consum d'oci. Aquest nou paradigma contrasta amb les formes d'entreteniment més tradicionals, com per exemple la visualització d'una pel·lícula al cinema o l'assistència a un concert en viu.

    
Objectius

El principal objectiu del projecte Phenicx és establir ponts entre aquestes dues (i igual de vàlides) maneres d’entendre l'entreteniment, la tradicional i la que depèn de la xarxa. Per això, cal fer un anàlisi exhaustiu de l'estat de l'art de les tecnologies en xarxa relacionades amb les multimèdia i aplicar-les en el complement i enriquiment de l'experiència tradicional d'assistència a un concert.

També és objectiu del projecte fer l'experiència d'assistència a un concert més accessible a la societat. Dins el projecte, els concerts esdevenen una experiència multimodal, amb múltiples perspectives i amb moltes capes superposades que poden ser explorades, personalitzades i compartides fàcilment. D'aquesta manera, el principal objectiu és, en realitat, un objectiu doble:

  • a) fer els concerts més atractius per una audiència potencial, i 
  • b) maximitzar les experiències sentides en l'assistència en un concert

Des del punt de vista científic, el projecte Phenicx ha d'aportar les tecnologies que permetin l'enregistrament multimodal dels concerts, així com la creació dels artefactes digitals que enriqueixen l'experiència.

Departament de Sonologia

Assaig Orquestra Simfònica