#DimartsTocaESMUC: Connecta’t a l’Antiga

Publicat el 17/10/2019

El #DimartsTocaESMUC del 22 d’octubre està dedicat a la Música Antiga amb una proposta que porta el títol de Música Quotidiana. París i la moda italiana en la primera meitat del segle XVIII. El concert tindrà lloc a l'Auditori ESMUC Sala 4, a les 18.15 hores. L’entrada és gratuïta

 

El nou concert del cicle Dimarts Toca ESMUC està organitzat pel departament de Música Antiga de l’Escola Superior de Música de Catalunya i la proposta musical girarà entorn de la música i els compositors vinculats a la ciutat de París i amb relació a la moda italiana en la primera meitat del segle XVIII.

A les cambres de París de la primera meitat del segle XVIII, la gent es reunia i tocava arranjaments de les seves àries preferides, cantates de temàtica clàssica profana o sonates que recordessin (o que fins i tot s’haguessin tocat) a l’últim Concert Spirituel. Compositors com Boismortier o Blavet, en una societat sense drets d’autor, es guanyarien la vida publicant col·leccions tant amb arranjaments d’aquestes obres populars i desitjades per tothom, com amb obres originals de nova creació que recordessin o parlessin en el mateix llenguatge de la música coneguda del moment: la dansa i l’òpera.

Els assistents al concert sereu convidats a una d’aquestes trobades del segle divuit i reviurem la fragància italiana present a París: des de les publicacions per conjunt instrumental de Boismortier i Blavet d’estil mixt, a les àries d’òperes famoses del moment en estil italià de Händel, passant per una breu mirada del repertori vocal francès domèstic, entre altres.

                               

Programa:

Preludi en Re Major del Primer Recull de Peces, àries, brunettes, minuets, &c. : amb doubles i variacions, acomodats per les flautes travesseres, violins, pardessus de viole, etc., de Michel Blavet (París: 1744)

L’estil italià en la música instrumental

Concerto II en Mi menor, dels 6 Concerts per 2 flautes travesseres o altres instruments sense baix (œuvre 38), de Joseph Bodin de Boismortier (París: 1732).

Sonata I en Sol Major, de les 6 Sonates per a una flauta travessera i un violí per acords, sense baix (œuvre 51), de Joseph Bodin de Boismortier (París: 1734)

La música vocal francesa dins de casa

Ària “Charmans Zephirs, brillante Flore” de la 4a Cantata L’Hyver“ de les Cantates Franceses a veu sola amb simfonia (œuvre 5), de Joseph Bodin de Boismortier (París: 1724)

L’òpera italiana a la música domèstica parisenca

Ària de Händel “Si caro” del Segon Recull de Peces, àries, brunettes, minuets, & c. : amb doubles i variacions, acomodats per les flautes travesseres, violins, pardessus de viole, etc., de Michel Blavet (París: 1744)

Ària d’ Alceste Si, caro, si” del 3r acte de l’òpera Admeto, rè di Tessaglia (HWV 22), de Georg Friederich Händel (Londres: 1727)

Ària en duet de Cleopatra i Cesare Caro! Bella! Più amabile beità” del 3r acte de l’òpera Giulio Cesare in Egitto (HWV 17), de Georg Friederich Händel (Londres i París: 1724)

La Querelle des Bouffons

Ària de Serpina Stizoso, mio stizoso” de la primera part de l’Intermezzo La serva padrona, de Giovanni Battista Pergolesi (Nàpols: 1733; París: 1752)

Ària de Serpina A Serpina penserete” de la segona part de l’Intermezzo La serva padrona, de Giovanni Battista Pergolesi (Nàpols: 1733; París: 1752).

 

Intèrprets:

Carolina Sosa de la Cruz, soprano; Diego Fuertes, contratenor; Monika Czyżewska, traverso; Marina Betés Escarpa, Alejandro Mateo García, violí barroc; Alba Villar Cairó, violoncel barroc; Darío Rodríguez Tamayo, Tomoko Matsuoka, clavicèmbal.

                              

Més informació:

Dimarts toca ESMUC