Dimarts Toca ESMUC: concert homenatge al mestre Joan Guinjoan

Publicat el 06/02/2019

Segon concert d’aquest mes de febrer del cicle Dimarts Toca ESMUC on prendran protagonisme les compositores i compositors que estudien el Títol Superior de Música a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Marta PintóAnna BlanchMaria Rosa PonsItziar Viloria i Carles Cañizares seran els autors de les obres que podrem escoltar en la interpretació de diferents conjunts musicals. El concert s'ha dedicat a la figura del recentment traspassat mestre i compositor català, Joan Guinjoan.

Dimarts 12 de febrer, 18.15 hores, Auditori Acadèmic ESMUC (Sala 4). L’entrada és gratuïta amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.

Aquest concert dins del cicle Dimarts Toca ESMUC presenta una petita mostra de les moltes i diverses obres que es treballen cada curs dins l'especialitat de Composició de l'ESMUC.

Dimarts Toca ESMUC Homenatge a Joan Guinjoan

Homenatge a Joan Guinjoan

"Aquest concert del departament de composició dins del cicle Dimarts Toca ESMUC l’hem volgut dedicar al recentment traspassat mestre i compositor català, Joan Guinjoan. Guinjoan, a més de la grandíssima qualitat de la seva obra i de l’estret vincle que va mantenir amb l’Escola i amb aquest departament des dels seus inicis, va ser una figura essencial per ajudar a omplir el buit generacional que la música d’avantguarda pateix a Catalunya durant els negres anys del franquisme, després de l’exili de Robert Gerhard. Una foscor que avui, atesos la data i els fets amb què ha vingut a coincidir aquest concert, convé tenir més presents que mai.

La important tasca de Guinjoan per promoure estrenes i nova música arribada de fora durant els anys 60 amb el grup Diabolus in Musica, creat juntament amb Juli Panyella, els seus nombrosos articles divulgatius a diaris, així com la seva posterior tasca fundant el Centre de Documentació i Difusió de la Música Contemporània de Barcelona, van permetre mantenir un fil de continuïtat amb la música d’avantguarda anterior a la Guerra Civil, que ha nodrit i fonamentat, de forma conscient o no, les actuals generacions de compositors catalans que han proliferat les darreres dècades.

Fruit d’aquest esforç de generacions anteriors, com de les actuals, aquest concert presenta una petita mostra de les moltes i diverses obres que es treballen cada curs dins l'especialitat de composició de l'ESMUC.

Les obres seleccionades van ser estrenades a les audicions del departament del mes de desembre, a excepció de la de Carles Cañizares, que s'estrena en aquesta ocasió. El concert recull propostes prou diferenciades, tant des del vessant estilístic com instrumental, en una mostra de la diversitat creativa existent en el sí d'aquests estudis i del departament".

(Eduard Resina, cap del departament de Teoria, Direcció i Composició)

                                

El programa del concert és el següent:

Carles Cañizares, 2n composició. The Amazon (15’)

"Començant amb el lent despertar d'un dia en mig de l'Amazones seguit per un dels rituals dels aborígens. El bosc, la màgia negra, la invocació d'un nou ésser, la pèrdua del sentit, del temps i dels records portaran a una lluita mental en contra la memòria i la demència."

Intèrprets: Max Nelo Salgado Ricard, trompa; Joan Pérez-Villegas MoreyAna Nicolás de CaboAndreu Ferrandis MiguelDaniel Artacho CaballeroJavier Delgado Pérez, percussions; Maria Mauri Fàbregas, direcció.

                       

Marta Pintó, 2n composició. Fum (8’)

“Aquesta obra està inspirada en una imatge del festival internacional de fotoperiodisme "Visa pour l'image" que es celebrà el 2017 a Perpignan, titulada "Desenvolupament i contaminació". Lu Guan, fotògraf, ens mostra com les mines a l'aire lliure de Mongòlia Interior han destruït els camps de pastura. La comunitat ha decidit exposar ovelles metàl·liques per reivindicar que ja no hi poden pasturar les de veritat."

Intèrprets: Miriam Cortada Moguer, flauta; Itziar Viloria, piano; Maria Cruz Millet, saxo baríton; Anahí Acuña, violí; Laura Guillén Alcaraz, trombó; Carla Gonzàlez, contrabaix; Joan Pérez-Villegas, percussió, i Patrick Valls, direcció.

 

Anna Blanch, 2n composició. Through Death Valley to Las Vegas (6’)

“Descriu el contrast de paisatge i sons entre el Death Valley i Las Vegas, experimentat en dos dies seguits d’un viatge d’estiu. El principi i final de l’obra presenten una situació estàtica lligada al desert, mentre que la part central, de moviment frenètic i quatre veus independents, queda associada a Las Vegas.”

Intèrprets: (Per a quartet de saxos) Ana Parejo, saxo soprano; Marçal Montlló, saxo alto; Ailen Lazo, saxo tenor i Denís Casanova, saxo baríton.

 

M. Rosa Pons Tena, 3r composició. Un sol píxel forma part d’un gran quadre  (7’)

"Aquesta obra està inspirada en la teoria dels fractals. El fet que tot depèn des del seu punt de mira, un element pot ser un univers o que n’estigui format per molts.

Aquesta visió l’he plasmat en la música on, el so d’una nota està format per diferents harmònics però a la vegada els harmònics són un so en concret.

Per tal d’aconseguir aquesta sensació he utilitzat exclusivament harmònics naturals i he aplicat aquesta idea tant en la construcció dels sons a partir de la suma d'harmònics com, en la simulació de l’augment de vibració en les cordes fins a sentir un únic so.”

Intèrprets:

Trio 1: Javier Curiel, violí; Joan García, viola; Arnau Farràs, violoncel.

Trio 2: Alexis Garita, violí; César González, viola; Mireia Vaquer, violoncel

 

Itziar Viloria, 2n composició. Tríptico (7’30”)

Intèrprets: Ailen Lazo, saxo tenor; Daniel Munarriz, percussió