Concert participatiu: Intel·ligència artificial al servei del cant coral

Publicat el 25/03/2021

Barcelona acollirà un concert participatiu que posarà la intel·ligència artificial al servei del cant coral, una iniciativa del projecte europeu TROMPA, coordinat per la Universitat Pompeu Fabra conjuntament amb l'ensemble vocal Cantoría i l'ESMUC. El concert està inclòs en el cicle de Vespres d'Antiga, que enguany commemora el 700 aniversari del Corpus Christi a Barcelona, i tindrà lloc el 13 d'abril de 2021 a la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona (20 hores). S'hi podrà participar de forma presencial (amb les restriccions COVID pertinents) i per streaming. Reserva d'entrades.

El quartet vocal Cantoría, el projecte TROMPA i l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), co-organitzen el primer concert participatiu (presencial i virtual) que permet aprendre el repertori dels cantaires amb una eina en línia "Cantāmus" d'aprenentatge de la música, especialment pensada per cantants de cor.

 
Es tracta d'una col·laboració conjunta que permetrà, d'una banda, difondre el repertori musical del Renaixement Ibèric, del qual en són experts Cantoría i per al qual han creat el projecte More Hispano; i de l'altra, oferir la possibilitat de participar en el concert, aprenent dues peces del repertori. El format habitual de concert participatiu té una novetat, i és que aquestes peces es podran aprendre mitjançant l'eina virtual "Cantāmus", fruit del projecte de recerca TROMPA, del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra i desenvolupat per l'empresa Voctro Labs. El projecte d'investigació TROMPA, en el qual hi participen universitats i empreses de diferents països europeus, té com a objectiu que la música -i l'aprenentatge de la mateixa- pugui arribar al màxim de persones amb l'ús de la intel·ligència artificial. El projecte compta amb el suport del programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horitzó 2020.
 
Des l'ESMUC, la col·laboració amb el projecte fa incís en la voluntat de dotar d'una dimensió participativa les seves iniciatives de projectes culturals.
 
 
El concert participatiu
El concert del dia 13 d'abril a l'Església de al Pi de Barcelona tindrà una primera part interpretada per estudiants de l'ESMUC que prèviament hauran realitzat classes magistrals de cant històric i un taller d'interpretació al voltant del repertori musical del Renaixement i primer Barroc, organitzat pel departament de Música Antiga de l'ESMUC, en col·laboració amb la professora Marta Almajano, els integrants de Cantoría i el seu director, Jorge Losana.
 
El concert tindrà una segona part en la qual podran intervenir la resta de cantants apuntats al participatiu, amb dues peces: Oy comamos y bebamos de Juan del Encina, y Sus, sus, sus, de Bartomeu Cáceres. Els que no puguin assistir de forma presencial podran seguir el concert per streaming i després gravar la seva pròpia veu a l'eina virtual "Cantāmus", amb què es generarà un "cor virtual", una opció que tindran també els cantants que assisteixin al concert de forma presencial.
Per inscriure's al concert participatiu virtual cal accedir a aquest formulari abans del 4 d'abril.
 
Conferències
         
Per preparar el concert, s'han programat dues conferències virtuals durant la setmana anterior, obertes també al públic en general que hi estigui interessat. Una centrada en la nova plataforma per a cantants "Cantāmus", i una altra dedicada als aspectes musicològics del repertori. En primer lloc, el dia 7 d'abril a les 19h (format online) tindrà lloc la conferència sobre "Cantāmus" per part dels seus creadors, l'empresa Voctro Labs. La segona conferència tindrà lloc el dia 8 d'abril a les 19h (format online) a càrrec de Maricarmen Gómez Muntané, professora emèrita de la UAB i musicòloga experta en el repertori.

Més informació

Reserva d'entrades

Programa del concert

concert virtual participatiu