Concert final de Composició i lliurament del 17è Premi Internacional Joan Guinjoan

Publicat el 14/05/2019

La Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori de Barcelona acollirà el Concert final del Títol Superior de Música de l'especialitat de Composició i el lliurament del 17è Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors el pròxim dilluns 20 de maig. L'ensemble BCN216, sota la direcció d’Ernest Martínez Izquierdo interpretarà l'obra guanyadora Processus, del compositor i graduat de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Guillem Góngora. El concert tindrà lloc a les 19 hores i l'entrada és gratuïta, amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala. El premi compta amb el suport de la Fundació Banc de Sabadell.

Premi Joan Guinjoan

 

La mort del compositor català Joan Guinjoan el passat mes de gener ha marcat aquesta edició del premi que duu el seu nom. L’ESMUC, que ha mantingut des dels seus inicis un estret vincle amb Guinjoan, vol commemorar enguany la qualitat de la seva obra i la seva figura. Així, l’obra de Guillem Góngora serà estrenada per l’ESMUC en el que serà un concert d’homenatge a Guinjoan. El grup instrumental BCN216, amb la col·laboracióde diferents estudiants del departament de Música Clàssica i Contemporània  serà l’encarregat d’interpretar Processus.

A més a més del lliurament del Premi, la cita musical també constitueix el Concert Final del Títol Superior de Composició que comptarà amb l'estrena de les obres dels estudiants de Composició Daniel Palomino, Re-sona-re; Alejandro Frankel, ADSR; Tot de Déu Herrera, Paisatges; Montserrat Lladó, Sideros; Gemma Ragués, nit de sal; i Ignasi Camps, The Path. El departament de Teoria, Composició i Direcció és el responsable de l'assignatura de Composició Principal i organitzador del Premi Joan Guinjoan.

La Fundació Banc Sabadell col·labora per setè any consecutiu amb el premi, un suport que ha contribuït a consolidar el certamen i a incrementar la seva difusió, a més de mantenir la seva dotació econòmica. La missió de la Fundació és promoure activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatiu, científic i cultural, així com fomentar el talent i donar-li suport.

                               

Guillem Góngora, un compositor format a l’ESMUC

El compositor Guillem Góngora, va començar el Títol Superior a  l’ESMUC el 2012, després de superar les proves d’accés obtenint la primera plaça en l’especialitat de composició, on s’ha format amb compositors com Bernat Vivancos o Mauricio Sotelo. Paral·lelament als seus estudis de composició, Góngora ha desenvolupat les seves habilitats pianístiques amb Xavier Barbeta i Xavier Pardo.

Un cop graduat amb matrícula d’honor a l’ESMUC, i seguint el seu interès per l’electrònica, el 2017 va començar el màster en Music Design a la HKU University of the Arts d’Utrecht centrant-se en les possibilitats d’integració entre instruments acústics clàssics i electrònica en viu.

                         

Processus, una obra d’exploració musical

Amb Processus, composta el 2016, Guillem Góngora buscava reflectir la seva necessitat d'exploració musical, que el va portar a experimentar amb material generat amb ordinador. L’obra s’estructura en cinc textures diferenciades, que, en paraules de l’autor “es veuen afectades per processos de transformació que les encadenen i les uneixen com si es tractés d’un trencaclosques”. 

Durant el procés de composició, Góngora explica que va passar un període de falta d’idees i d’alienació, probablement per motius lligats a la novetat del material amb el qual treballava, les eines usades o per motius no musicals. És per això que el títol, Processus, també manifesta “aquest camí que finalment va culminar amb l’obra en qüestió”.

 

Un premi en suport de les noves generacions

Aquest concurs de composició té com a objectius estimular i donar suport a la creació actual entre les noves generacions de compositors i compositores, així com facilitar l’estrena i divulgació de les obres guardonades. La dotació del premi és de 3.000 euros i l’obra guardonada, a part de ser estrenada per ESMUC, té la possibilitat de ser enregistrada i editada en disc per la mateixa Escola.

L’organització també pretén que aquest guardó sigui una empenta per impulsar Catalunya com a promotora de cultura i creació musicals. A més, el premi respon a la necessitat d’establir un marc per a la creació de noves obres en una diversitat de tendències, estils i formacions instrumentals.

                                       

Programa del concert:

                        

Processus, Guillem Gongora

Re-sona-re, Daniel Palomino

ADSR, Alejandro Framkel

Paisatges, Tot de Déu Herrera

Sideros, Montserrat Lladó

Nit de sal, Gemma Ragués

The Path, Ignasi Camps

RECORDATORI:

Dia: dilluns 20 de maig.

Lloc: Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori.

Hora: 19 hores.

Entrada: gratuïta. Aforament limitat a la capacitat de la sala.

 

Més informació:

Premi Joan Guinjoan

                            

Amb la col·laboració de:

Logos-col-laboradors-Premi-Joan-Guinjoan_extra_large 2
Logo CCMA