'Cantates de Nadal', d'Alessandro Stradella, a la capella de Santa Àgata

Publicat el 14/12/2017

L’Ensemble Barroc del Màster d’Interpretació de la Música Antiga, de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), dirigits per Emilio Moreno, realitzaran aquest diumenge, 17 de desembre, un concert centrat en Santo Natale, les Cantates de Nadal d’Alessandro Stradella. El concert tindrà lloc a la Capella de Santa Àgata, del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), a la plaça del Rei de Barcelona. El concert començarà a les 19 hores i l’accés és lliure amb inscripció prèvia.

Tres solistes i l’ensemble instrumental, format per estudiants del Màster d’Interpretació de la Música Antiga de l'ESMUC, interpretaran una selecció d'escenes, recitats, àries i simfonies de dues de les més inspirades cantates d'Alessandro Stradella, anticipador de Corelli i Scarlatti, i amb ells de l'estètica orquestral i operística de l'Europa barroca.

El concert s’emmarca en l’exposició Imatges per creure. Catòlics i protestants a Europa i Barcelona, segles SVI-XVIII, que pot visitar-se al Museu d'Història de Barcelona.

                      
Alessandro Stradella

Alessandro Stradella (1639-1682) va ser un dels principals i més versàtils compositors de la segona meitat del s. XVII a Roma. Admirat per Alessandro Scarlatti i Georg Friedrich Händel, cent anys després de la seva mort el Pare G.B. Martini - mestre de Mozart a Bolonya - encara recomanava el seu estil per habilitat tècnica i sobretot immediatesa expressiva.

De les dues cantates nadalenques de la seva producció la més llarga i complexa és Ah! Tropo è ver, en la qual un grup d'arcs solistes dialoga amb una orquestra plena, anticipant així l'estructura dels 'Concerti grossi' d'Arcangelo Corelli. El present programa inclou la simfonia inicial i la cèlebre ària Sovrano mio bene, en la qual la Mare de Déu adora al Nen mentre present i lamenta el seu tràgic destí.

La més breu de les cantates nadalenques, en canvi, és S'apra al riso ogni labro. Stradella hi exposa la seva gran fantasia cambrística: dos violins en permanent exhibició de virtuosisme monteverdià, que acompanyen a tres pastors mentre s'acosten a l'escena enlluernadora de la Nativitat a l'estable.

El concert està organitzat pel Museu d'Història de Barcelona i l'ESMUC.

                

Reserva d’entrades:

Dia: diumenge, 17 de desembre

Lloc: Capella de Santa Àgata. Museu d'Història de Barcelona. Plaça del Rei.

Hora: 19 hores

Entrada: gratuïta. Cal fer reserva trucant al telèfon 932562122.

          

Programa:

- Ah! Tropo è ver (Roma, ca. 1675).

Simfonia

- S’apra al riso ogni labro (Roma, ante 1677):

Arioso, S’apra al riso ogni labro (Pastore I, pastori I, II, III)

Recitativo, Le caligini oscure (Pastore I)

Aria, Dalla gregge mansueta (Pastore III)

Terzetto, Temer più non lice (Pastori I, II, III)

Aria, Or mirate il gran Tonante (Pastore I)

Aria, All’ignudo Redentore (Pastore II)

- Ah! Tropo è ver:

Aria, Sovrano mio bene (Maria Vergine)

- S’apra al riso ogni labro:

Aria, E non si spezza (Pastore I)

Terzetto, O gran bontà (Pastori I, II, III)

- Ah! Tropo è ver

Simfonia

 

Intèrprets:

Pastore I: Belén Vaquero

Pastore II: Edwin Calderón

Pastore III: Héctor dos Santos

Maria: Belén Vaquero

Ensemble barroc MIMA-ESMUC

Direcció: Emilio Moreno

 

Més informació:

Museu d’Història de Barcelona