Banda Sonora Vital, Premi Creu Roja a la tecnologia humanitària

Publicat el 15/01/2021

El projecte Banda Sonora Vital, coordinat pel professor Perfecto Herrera, membre del departament de Sonologia, i per l'exprofessora de l'ESMUC, Emilia Gómez, i pertanyents al Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la UPF, ha estat reconegut amb el Premi Creu Roja a la Tecnologia Humanitària. Aquesta eina tecnològica, basada en web interactiva, tracta de recuperar la memòria musical de les persones amb Alzheimer. L’Escola forma part de les entitats col·laboradores d’aquesta iniciativa.

Banda Sonora Vital

Banda Sonora Vital és un projecte de recerca sobre la música i la memòria impulsat pel Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la UPF i actualment Perfecto Herrera utilitza aquesta eina en les classes de Psicologia de la Música, dins del Màster de Musicoteràpia de l’ESMUC.

La tecnologia utilitza el fet que la música és un tipus d’estimulació essencial per a les persones que pateixen demència de tipus Alzheimer. Escoltar música que tingui una connexió biogràfica amb les seves vides proporciona moments d’activació i reconnexió amb el seu entorn, canvis positius d’humor i interaccions directes amb els seus cuidadors i familiars.

La proposta de Banda Sonora Vital es basa en una tecnologia accessible des d’una pàgina web que pretén abordar la necessitat de recuperar la música significativa dels pacients d’Alzheimer, per a la seva escolta en el dia a dia, així com en intervencions terapèutiques. A través de la recomanació personalitzada de música es facilita la reconnexió d’aquestes persones amb el seu entorn, la seva família i la seva pròpia existència vital, millorant el seu benestar emocional.

Banda Sonora Vital és un servei gratuït i utilitzable per qualsevol persona que tingui interès en conèixer el seu funcionament i aplicació.

             

Premi Creu Roja

El Premi Creu Roja Tecnologia Humanitària és un guardó que serveix per distingir les millors idees, prototips o solucions completament operatives que destaquen pel seu caràcter creatiu i innovador en l’aplicació de les noves tecnologies en benefici d’accions humanitàries i de col·lectius desfavorits.

             

Més informació:

Premi Tecnologia Humanitària

Banda Sonora Vital