Coneix Barcelona

Si voleu conèixer els primers temps de Barcino, amb dos mil anys d’antiguitat, heu de passejar per les excavacions arqueològiques de la ciutat romana i admirar la solució tècnica que fa transcórrer el passeig sota els carrers i els monuments medievals.

Si us perdeu pel Barri Gòtic, hi podeu reviure l’ambient de la Barcelona medieval, al voltant de la catedral, del Palau Reial i dels edificis que avui encara són seu de les institucions de govern: l’Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat de Catalunya. D’aquí us podeu arribar al barri de la Ribera, on trobareu el Museu Picasso i la basílica gòtica de Santa Maria del Mar, el Parc de la Ciutadella amb la seu del Parlament de Catalunya, el Zoològic i diversos museus. Allà mateix, vora la mar, hi ha la Barceloneta, barri mariner del segle XVIII, amb restaurants on podeu degustar especialitats marineres.

Passegeu també per la Rambla, presidida pel Gran Teatre del Liceu, i admireu-hi les parades d’ocells i de flors, i els quioscs de diaris (se’n trobaran gairebé de tot el món), revistes i llibres. Dia i nit, la Rambla conserva un ambient únic i, si teniu temps, veureu que la gent que hi passa canvia amb el pas de les hores. Rambla avall i als carrers laterals hi ha tota mena d’establiments de restauració.

Al segle XIX, la ciutat va viure una etapa de creixement, fruit de la industrialització aleshores floreixent. Els pobles de la rodalia van ser units pel modèlic pla urbanístic d’Idelfons Cerdà conegut com l’Eixample, ple de botigues i de galeries d’art. Val la pena que passegeu pel Passeig de Gràcia, on admirareu les cases modernistes de la cruïlla del carrer d’Aragó i la "Pedrera", casa de façana ondulada bastida per Gaudí. Eixample enllà trobareu la Sagrada Família, grandiós i insòlit temple també de Gaudí i el Parc Güell, del mateix arquitecte, que no podeu deixar de visitar.

Els barris senyorials, com el de Pedralbes, on s’alça un monestir gòtic tancat per una petita muralla, ocupen el peu de la serra de Collserola al cim de la qual –el Tibidabo- hi ha un parc d’atraccions al qual s’accedeix per mitjà del Tramvia Blau, relíquia del passat, i un funicular. A Montjuïc, l’altra muntanya de la ciutat, arran la mar, trobareu entre jardins museus interessants com la Fundació Miró i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, les grans instal•lacions olímpiques - amb l’antic estadi i el Palau Sant Jordi -, un altre parc d’atraccions i el Poble Espanyol, amb la reproducció d’edificis típics de tot Espanya. El vell port ha estat renovat i s’ha convertit en un dels grans espais lúdics ciutadans, que té continuació, més enllà de la Barceloneta, amb les instal·lacions del port olímpic.

Catalunya

Catalunya és un país amb set milions d’habitants, una superfície actual de 32.000 km2, més de mil anys d’història i una cultura i una llengua pròpies que n’han anat configurant la personalitat. Els catalans hem estat sempre oberts a tothom. Ens agrada rebre els forasters i mostrar-los la nostra terra. I ens satisfà que s’hi trobin bé, com a casa. 

Catalunya és, des de sempre, un poble d’acollida i un país molt actiu culturalment. Podeu fer-ne un recorregut i informar-vos al web de la Generalitat de Catalunya.

« Viure a Barcelona