La música cuenta. Retórica, narratividad, dramaturgia, cuerpo y afectos

Projecte amb el suport del Fondo Nacional para la Cultura y las Artes

Rubén López Cano (Escola Superior de Música de Catalunya)

La-musica-cuenta

La música no és una col·lecció d'objectes sonors inerts i passius. És una manera de navegar pel temps a través de de tensions i distensions, retencions i propulsions, canvis de velocitat i acceleracions, dubtes, cops i rampells, exclamacions aterridores o crits d'alegria que emergeixen de la seva superfície sempre en moviment. Tota música sembla voler anar cap a algun lloc creuant diferents zones emocionals. Sovint crea en les nostres ments i cors la sensació que escoltar-la és com travessar estats intensos similars als dels drames teatrals o relats literaris.

La música cuenta proposa estratègies basades en eines de la retòrica, semiòtica i hermenèutica per a l'estudi de l'significat expressiu de la música. Més que -o a més de- les estructures o la configuració macroformal de les peces analitzades, el que busca és desentranyar els mecanismes que fan de cada peça musical un petit drama, un tros de temps encapsulat que ens atrapa amb els seus conflictes interns.

El llibre està especialment dedicat a tota persona dedicada a la interpretació musical i busca oferir instruments per imaginar interpretacions musicals intenses, emocionants i plenes d'intencionalitat expressiva personalitzada. Es tracta d'oferir instruments per a l'anàlisi per a la interpretació artística o l'anàlisi performatiu de la música.

El llibre i el treball de recerca en què es basa, ha estat cofinançat per l'Escola Superior de Música de Catalunya i el Fondo Nacional para la Cultura y las Artes de México.

 

Descarrega't llibre: La música cuenta. Retórica, narratividad, dramaturgia, cuerpo y afectos

Exemples d'àudio i vídeo